Analytici: V létě zdraží potraviny, benzin, plyn a cigarety

08.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. června (ČTK) - Zdražení potravin, pohonných hmot, plynu a cigaret předpovídají pro další letošní měsíce analytici bankovních domů. Z tohoto důvodu nelze zřejmě čekat v letním období pokračování snižování inflace, která si v květnu "sedla" na 17měsíční minimum, ale naopak vzestup, zjistila ČTK.

"Informace o suchu ve Španělsku, nízké úrodě některého druhu ovoce a pozdější nástup raných brambor na pulty obchodů signalizují možný budoucí růst cen potravin," varovala analytička Raiffeisenbanky Helena Horská. "Již v tomto měsíci s největší pravděpodobností opět zrychlí růst cen pohonných hmot," upozornil Patrik Rožumberský z Živnostenské banky s poukazem na ceny ropy a pohybu dolaru.

K tomu se přidají státní zásahy v energetice a tažení proti kuřákům. "Již od července by měl meziroční růst inflace začít akcelerovat. Důvodem budou především úpravy v regulovaných cenách - zvýšení cen plynu a vyšší spotřební daně u tabáku," doplnil Jan Vejmělek z Komerční banky.

Zatímco koncem května zvolnil cenový růst meziroční tempo na 1,3 procenta z dubnových 1,6 procenta, v dohledné době se očekává útok na dvouprocentní hranici. "V průběhu následujících měsíců se inflace bude přibližovat ke dvěma procentům a ve čtvrtém čtvrtletí může tuto hranici i překročit," předvídala Horská.

Nízkou inflací nyní Česko vyniká v mezinárodním měřítku. "Inflace zůstává i nadále nejnižší ve středoevropském regionu; je i nadále nižší než v eurozóně," uvedl Pavel Dufek z Československé obchodní banky s tím, že k hlavním důvodům patří silná koruna a konkurenční tlak obchodních řetězců ve spojení s nadbytkem některých potravin. Je tu ale ještě jeden důvod. "Nízká inflace je však i výsledkem několikaletého zamrznutí deregulace nájmů, která brání rozvoji trhu s byty," doplnil.

Česká národní banka podle expertů nebude muset hýbat s nastavením úrokových sazeb, které se nyní drží na nejnižší hladině v historii. Data nedávají důvod měnit současné úrokové sazby, které zůstanou stejné až do konce letošního roku, míní ekonom Pavel Sobíšek z HVB Bank. Ponechání ceny peněz na stávající úrovni 1,75 procenta předvídá i Rožumberský. Vejmělek nevylučuje další pokles ve druhém pololetí v případě, že sazby sníží Evropská centrální banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK