Koruna za klidného obchodování mírně oslabila na 30,12 Kč/EUR

08.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. června (ČTK) - Koruna dopoledne za klidného obchodování oslabila zhruba o tři haléře na 30,12 Kč/EUR. Informoval o tom Tomáš Vlk ze společnosti Patria Finance. K dolaru koruna mírně posílila na 24,48 Kč/USD. Dnes uveřejněná statistika květnové nezaměstnanosti a inflace se podle Vlka do obchodování s českou měnou nepromítla.

Vlk se domnívá, že daleko větší vliv na obchodování s korunou měl výsledek maďarských prezidentských voleb, ve kterých zvítězil opoziční kandidát László Sólyom. Po volbách se navíc objevily spekulace, že neúspěch vládní koalice by mohl položit celý kabinet. Podle koaličních poslanců však vláda rozhodně nepadne.

Inflace v květnu podle očekávání zmírnila své meziroční tempo na 1,3 procenta z dubnových 1,6 procenta. Jde o nejnižší meziroční růst od prosince 2003. Meziměsíčně se ceny zboží a služeb zvýšily o 0,2 procenta, a to především kvůli výraznému zdražení potravin a nealkoholických nápojů.

Počet lidí bez práce se v květnu podle očekávání snížil na 8,6 procenta. O měsíc dříve zaměstnání hledalo 8,9 procenta práceschopného obyvatelstva. Úřady v květnu evidovaly 494.576 uchazečů o práci, což je téměř o 18.000 méně než v dubnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK