Členem dozorčí rady Unipetrolu se stal šéf PKN Orlen Chalupec

08.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. června (ČTK) - Novým členem dozorčí rady akciové společnosti Unipetrol se stal šéf polského koncernu PKN Orlen Igor Chalupec. Vedle něj v radě zasedne dalších šest členů polské společnosti, která se stala novým vlastníkem petrochemické skupiny Unipetrol. Rozhodla o tom mimořádná valná hromada Unipetrolu. Řekl to dobře informovaný zdroj, který si nepřál být jmenován.

Vedle Chalupce se novými členy dozorčí rady Unipetrolu za společnost PKN Orlen stali Dariusz Marek Formela, Piotr Kearney, Wojciech Lorenc, Cesary Smorszczewski, Pawel Szymanski a Joanna Chmielewska. Novými členy se dále stali bývalý ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr a Vlastimil Růžička. Zůstávají Miloslav Suchánek, který se z místopředsedy stal členem dozorčí rady, dále Zdeněk Černý a Milan Kuncíř.

PKN Orlen nyní podle Chalupce neplánuje stažení akcií Unipetrolu z pražské burzy, napsal Reuters. Šéf PKN Orlen také na valné hromadě řekl, že PKN připravuje zákonný odkup akcií od minoritních akcionářů. Cena za akcii Unipetrolu se nyní pohybuje kolem 143 korun, což je o 1,7 procenta více než v úterý. Podle analytiků bude nabídka odkupu nižší než aktuální tržní kurz.

Dnes se také v souvislosti s novým vlastníkem skupiny Unipetrol koná mimořádná valná hromada společnosti Spolana, která je dceřinou firmou holdingu Unipetrol. Valná hromada má rovněž jednat o personálních změnách v orgánech společnosti.

Na obsazení čeká také křeslo generálního ředitele Benziny, která je další dceřinou firmou petrochemického holdingu. Dosavadní šéf firmy David Thoma rezignoval na funkci 3. června.

Velké propouštění prý PKN Orlen ve skupině Unipetrol nechystá. "Pokud nějaké bude, tak se to dotkne v řádu desítek lidí. Domníváme se, že hlavní úspory již v lidech hledat nelze," řekl v neděli šéf Unipetrolu Pavel Švarc. Ke konci roku 2004 skupina zaměstnávala zhruba 7000 lidí.

Petrochemickou skupinu Unipetrol, kam vedle Benziny a Spolany patří například také Česká rafinérská, Chemopetrol, Kaučuk, Paramo a Unipetrol Rafinérie, koupil polský koncern PKN Orlen za 13,05 miliardy korun.

Cena, kterou PKN Orlen za 63procentní státní podíl v Unipetrolu zaplatí, bude ale zřejmě ještě vyšší. Podle smlouvy se totiž může změnit v závislosti na vlastním jmění Unipetrolu. A protože firma za loňský rok vykázala mimořádně dobré výsledky, mohl by stát podle některých analytiků získat navíc asi 1,3 miliardy korun. Loni skupina Unipetrol vykázala čistý zisk 3,68 miliardy Kč. V roce 2003 skončila se ztrátou před zdaněním 406 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK