Senát asi přijme více smluvní volnosti u nájmu nebytových prostor

08.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. června (ČTK) - Senát zřejmě podpoří novelu, která má poskytnout větší smluvní volnost při nájmu nebytových prostor. Nasvědčovalo tomu dnešní jednání senátního hospodářského výboru, který doporučil horní komoře novelu schválit beze změn. Podmínky nájmu by podle novely měly do budoucna více záležet na dohodě nájemce a pronajímatele. Mohli by si ve smlouvě například zúžit, nebo naopak rozšířit důvody výpovědi.

Na dohodě by měl záviset také rozsah oprav, které bude v objektu zajišťovat nájemce. Podle současné úpravy musí hradit náklady spojené s obvyklou údržbou. To ale podle ministerstva pro místní rozvoj vyvolává potíže při určení, v jakém rozsahu se má nájemce na údržbě podílet. Platný zákon navíc podle ministerstva už neodpovídá potřebám trhu - téměř všude už se u nebytových prostor vyrovnala nabídka s poptávkou a zvýšená míra ochrany nájmu těchto prostor již není třeba.

Na realitní trh by přijetí novely mělo podle Asociace realitních kanceláří pozitivní dopad. "Uvolnění smluvních vztahů se pozitivně odrazí například v oblasti daní a odpisů. Zahrnutí nákladů do daní se zjednoduší," řekl ČTK prezident asociace Jaroslav Novotný.

Hospodářský výbor dnes doporučil Senátu bez úprav schválit také další novelu, která má přispět ke snížení rizik možných daňových úniků při dovozu ropných produktů. Novela mění zákon o barvení a značkování uhlovodíkových paliv a maziv kvůli nejednoznačnému výkladu pojmu "dovozce" v oblasti dopravy mezi státy EU. Upřesňuje výčet osob, které mohou nebo musejí zajišťovat barvení a značkování určených paliv a maziv s ohledem na členství Česka v EU.

Výbor podpořil také novelu, která má dát českým finančním úřadům novou zbraň proti neplatičům daní. Společně s berními úřady v dalších zemích Unie by mohly u rizikových firem provádět souběžné kontroly ve všech státech, kde tyto společnosti působí. Všechny tři novely bude Senát projednávat na nadcházející schůzi, která začíná příští týden.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK