MPO: Podnikatel podpořený státem zvýší počet zaměstnanců o pětinu

08.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. června (ČTK) - Přírůstek zaměstnanosti u podnikatelských projektů podpořených státem dosahuje v průměru 20 procent. Vyplývá to ze zprávy o vývoji malého a středního podnikání, kterou zpracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu a dnes projednala vláda. Podle MPO hodnota každé koruny, kterou stát vloží do podpory podnikatelů, stoupne téměř osmkrát. Podle zástupců Hospodářské komory jsou ale systémové podpory mnohem důležitější než podpory finanční.

Malé a střední podnikání potřebuje především vytváření vhodného podnikatelského prostředí, podle Hospodářské komory má ČR právě v tomto směru značné rezervy. Právní prostředí pro podnikatele je údajně nepřehledné, administrativní zátěž vysoká a firmy fungují bez valných jistot vymahatelnosti práva.

"Finanční podpory mají navíc dva základní nedostatky: programů je mnoho a nejsou nárokové," řekl dnes ČTK prezident komory Jaromír Drábek. Podle něj to znamená, že pokud jsou v průběhu roku vyčerpány peníze určené na tyto programy, nebo je v podaném projektu shledán nějaký nedostatek, pak může být projekt bez uvedení důvodů zamítnut.

MPO ve zprávě rovněž odmítá úvahy, že podmínky pro fungování malých a středních podnikatelů v Česku jsou špatné a počet živnostníků pomalu klesá. Podle Českého statistického úřadu se počet malých a středních podniků loni zvýšil o 0,34 procenta na 992.000. Stát na podporu podnikání loni vynaložil čtyři miliardy korun. Evropská unie na rozvoj podnikání v Česku přispěla téměř 130 miliony korun a z úvěrů u bank a dalších finančních institucí mezi podnikatele putovalo asi 760 milionů korun.

Nejvíce finančních prostředků (2,34 miliardy korun) stát poskytl malým a středním podnikům. Více než miliarda korun putovala na podporu vytváření průmyslových zón. Peněz se dočkaly i projekty malých a středních podniků ve výzkumu a vývoji (735 milionů korun). Zhruba 180 milionů korun k podnikatelům směřovalo z Operačního programu Průmysl a podnikání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK