Koruna díky růstu ekonomiky posílila na 29,90 Kč/EUR

09.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. června (ČTK) - Česká měna dnes prorazila úroveň 30 korun za euro a posílila až na 29,95 Kč/EUR, což je nejsilnější hodnota od poloviny května. Koruna tak reagovala na zveřejněná data o rychlém růstu české ekonomiky i tuzemského průmyslu, řekl ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Vůči dolaru koruna oslabila přes 24,50 Kč/USD kvůli výraznému posílení americké měny na světových trzích.

Česká ekonomika v 1. čtvrtletí meziročně vzrostla o 4,4 procenta, zatímco analytici v průměru očekávali čtyřprocentní růst. Hospodářství táhne vzhůru především rekordní zahraniční obchod, naopak spotřeba domácností zůstala nízká. V dubnu navíc začal opět růst tuzemský průmysl. ČSÚ dnes rovněž přehodnotil loňský růst HDP ze čtyř na 4,4 procenta.

Zatímco obvykle koruna sleduje vývoj celého středoevropského regionu, dnes podle Vejmělka skutečně reagovala na zveřejněná data. Maďarský forint dnes mírně oslaboval a slovenská koruna i polský zlotý zůstaly stabilní.

Pro vývoj amerického dolaru bude klíčový dnešní projev šéfa americké centrální banky Alana Greenspana v Kongresu. Trhy zajímá především jeho pohled na budoucnost úrokových sazeb. Pokud by si FED udržel optimismus ohledně dalšího zvyšování úrokových sazeb, mohl by dolar dále posílit. Mezi analytiky se však začíná šířit obava, že by zvýšení úrokových sazeb mohlo být poslední.

Kurz dolaru se přitom v posledních měsících neřídil reálnými údaji z americké ekonomiky, ale právě úrokovými sazbami. Díky jejich růstu v USA a politickým problémům v Evropské unii po krachu euroústavy se dolar vůči euru dostal až na 1,2157 USD/EUR, což byla nejsilnější hodnota za posledních osm měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK