PKN dosadil do vedení Unipetrol Rafinérie šest vlastních lidí

09.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. června (ČTK) - Polský koncern PKN Orlen obsadil v představenstvu a dozorčí radě společnosti Unipetrol Rafinérie šest z devíti míst. Změny následují poté, co PKN Orlen převzal majoritní podíl v holdingu Unipetrol, jehož je Unipetrol Rafinérie součástí. Informoval o tom mluvčí petrochemické skupiny Unipetrol Tomáš Zikmund.

Novým předsedou představenstva společnosti Unipetrol Rafinérie se stal dosavadní místopředseda Stanislav Bruna, který na pozici vystřídal Pavla Švarce. Novým místopředsedou je Kristian Pater. Členy představenstva jsou Adam Zyczkowski, Marek Mroczkowski a Otakar Krejsa.

Členy dozorčí rady se stali Janusz Wisniewski, Jan Maciejewicz, Marian Tomasz Kwiecien a Zdeněk Černý.

PKN Orlen koupil v petrochemické skupině Unipetrol státní 63procentní podíl za 13,05 miliardy korun. Konečná cena bude známa do poloviny října, záležet bude na majetkovém vývoji holdingu.

Unipetrol Rafinérie vykázala v 1. čtvrtletí ztrátu 240 milionů korun, loni ve stejném období skončila se ziskem 43,6 milionu Kč. Hlavním důvodem ztráty byl podle dřívějšího vyjádření Zikmunda vývoj rafinerské marže, která byla nižší než předpoklady firmy. Tržby za vlastní výrobky a služby meziročně stouply o více než tři miliardy na 11,09 miliardy Kč.

Do skupiny Unipetrol dále patří především Benzina, Česká rafinérská, Chemopetrol, Kaučuk, Paramo a Spolana. Celá petrochemická skupina Unipetrol zvýšila v prvním čtvrtletí konsolidovaný čistý zisk meziročně na 1,108 miliardy z 303,9 milionu korun.

PKN Orlen je největší středoevropský ropný koncern, polský stát v něm drží 28procentní podíl. Loni firma zvýšila čistý zisk meziročně téměř 2,5násobně na 515,7 milionu eur, což je zhruba 15,5 miliardy korun. V Polsku firma provozuje 1900 čerpacích stanic a rafinerii v Plocku. Skupina zahrnuje zhruba 80 dceřiných firem a přidružených společností bez Unipetrolu a zaměstnává přes 14.000 lidí. V holdingu Unipetrol pracuje kolem 7000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK