V představenstvu Benziny jsou z pěti lidí tři zástupci PKN Orlen

09.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. června (ČTK) - Do pětičlenného představenstva společnosti Benzina dosadil polský koncern PKN Orlen tři své zástupce. Předsedou představenstva se stal Frederik J. Emich, který nahradil Pavla Švarce. Informoval o tom Tomáš Zikmund ze skupiny Unipetrol, do které Benzina patří. Zikmund si zároveň udržel pozici místopředsedy představenstva Benziny.

Novými členy představenstva největšího tuzemského distributora pohonných hmot se stali Marek Mroczkowski a Tomasz Rejman. Pozici si udržela Irena Žáčková.

V dozorčí radě společnosti za PKN nově zasednou Wojciech Heydel, Tomasz Ksiazek a Roland Makiela. Novými členy se stali Petr Zatloukal a Radka Kleslová. V radě zůstávají Marie Vrbová, Ivo Kaderka, Václav Loula a Jan Duspěva.

Pozice generálního ředitele firmy v současnosti není obsazená. David Thoma na funkci rezignoval 3. června.

Personální změny nastaly i u dalších dceřiných firem holdingu Unipetrol. Ten PKN Orlen koupil za 13,05 miliardy korun. Konečná cena bude známa do poloviny října, záležet bude na majetkovém vývoji skupiny.

PKN Orlen je největší středoevropský ropný koncern, polský stát v něm drží 28procentní podíl. Loni firma zvýšila čistý zisk meziročně téměř 2,5násobně na 515,7 milionu eur, což je zhruba 15,5 miliardy korun. V Polsku firma provozuje 1900 čerpacích stanic a rafinerii v Plocku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK