Koruna ráno posílila až na 29,96 Kč/EUR

10.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. června (ČTK) - Koruna ráno posílila a prorazila hranici 30 Kč/EUR. V 10:20 se česká měna obchodovala zhruba za 29,96 Kč/EUR. Informoval o tom Tomáš Vlk ze společnosti Patria Online. Podle něj posilují všechny měny středoevropského regionu. "Projevuje se výrazný zájem zahraničních investorů o celý region," uvedl. K dolaru koruna mírně posílila na 24,53 Kč/USD.

Vlk nevyloučil, že na kurz koruny může mít stále vliv růst HDP v prvním čtvrtletí, který předčil odhady ekonomů a dosáhl 4,4 procenta. Rychleji nyní roste pouze ekonomika Slovenska. Dnes by devizový trh mohla výrazněji rozhýbat statistika zahraničního obchodu USA, kde experti očekávají schodek 58 miliard dolarů.

Eurodolarový trh je však zatím stabilní a kurz se pohybuje kolem úrovně 1,2225 USD/EUR. Vliv čtvrtečního projevu šéfa americké centrální banky Alana Greenspana již pomalu odeznívá. Greenspan před hospodářským výborem kongresu uvedl, že ekonomika USA "stojí na pevných nohou" a nevyloučil ani další růst úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK