Nákup letadel pro ČSA chce financovat přes deset subjektů

10.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. června (ČTK) - Financování nákupu 12 Airbusů typu 320 nabídlo Českým aeroliniím více než deset firem a konsorcií. ČTK to řekl prezident ČSA Jaroslav Tvrdík. Mezi finančními institucemi, které tento týden podaly nabídky do tendru na financování nákupu letadel celkem za deset až 12,5 miliardy korun, je například CitiGroup, ČSOB nebo Komerční banka.

Soutěže se nakonec neúčastní firmy, které letadla nakupují a dále je pronajímají. Firma totiž nechce letadla pořídit formou pronájmu, tzv. operativního leasingu, ale chce je získat do vlastnictví.

Dopravce požaduje financování části transakce co nejvíce se blížící 100 procentům očekávané ceny. Projekt počítá s tím, že ČSA získají financování s maximální sazbou deseti procent, a to na 12 až 15 let.

Koncem června by měla výběrová komise doporučit další postup. Vítěz by měl být znám po prázdninách. Financování by mělo být k dispozici nejpozději do dodávky prvních letadel, tedy do února 2006.

ČSA od Airbusu obdrží v roce 2006 tři letadla, v roce 2007 dalších pět a čtyři poslední v roce 2008. Celkem tak dopravce získá šest letadel Airbus 320 pro 162 cestujících a šest strojů A319 pro 135 cestujících. Oba typy budou určeny pro pravidelné lety a budou mít business i ekonomickou třídu.

Airbus zvítězil v tendru na dodávku letounů nové generace nad Boeingem s konkurenčním strojem 737 loni. Letouny pro ČSA se začaly vyrábět letos na jaře.

První dvě letadla stejného typu získal dopravce do své flotily již letos na jaře, a to formou pronájmu. Od června si navíc najal další dva stroje A321 pro charterovou flotilu.

ČSA nyní mají 50 letadel. Páteř flotily zatím stále tvoří Boeingy 737 klasické generace, jejichž část postupně nahradí Airbusy. ČSA počítají s tím, že v roce 2008 budou mít celkem asi 60 letounů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK