MfD, LN: Zvýhodněné půjčky na bydlení budou i nadále od státu

11.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. června (ČTK) - Zvýhodněné úvěry ve výši až 300.000 korun na pořízení vlastního bydlení bude zatím nadále poskytovat Státní fond rozvoje bydlení. Informují o tom deníky Mladá fronta Dnes (MfD) a Lidové noviny (LN). Podle dřívějších záměrů měly začít dotované půjčky poskytovat banky. Poslanci původně dvoumiliardový rozpočet fondu na tyto účely navýšili pro letošek o 410 milionů, což by mělo tento rok stačit pro všechny žadatele, píší LN.

Podle Mladé fronty dnes je za změnou plánů obava, že by dotace vyšly pro státní rozpočet dráž. "U bank by se nám to prodražovaly jejich nároky a poplatky. Občanovi je jedno, od koho ty prostředky dostane," řekl MfD náměstek ministra pro místní rozvoj Ivan Přiryl. Úředníci věří že když budou lidem půjčovat sami, všechny peníze se vrátí a systém bude levnější, uvedla MfD. Kromě toho měli podle deníku strach, že dotace si nechají banky v maržích a pro lidi se nic neušetří.

O státem podporovaný úvěr mohou požádat manželé, z nichž alespoň jeden nedosáhl v den podání žádosti 36 let. O peníze mohou zažádat i samostatně žijící osoby, které trvale pečují alespoň o jedno nezletilé dítě. Splatnost úvěru je 20 let, přičemž fixní úrok činí dvě procenta ročně. Měsíční splátka úvěru ve výši 300.000 Kč tak představuje asi 1500 korun. Prostředky je možné vedle výstavby nebo koupi nemovitosti použít i na úhradu za převod práv k družstevnímu bytu. Fond doposud podle Lidových novin zaevidoval zhruba 11.500 žádostí.

Dnešní MfD rovněž upozorňuje, že nynější návrh zákona o nájemném znesnadní výměnu bytu s regulovaným nájemným mezi lidmi, kteří nejsou v přímém příbuzenském vztahu. Podle návrhu totiž smlouva na dobu neurčitou při převodu bytu na nového nájemce platí pouze mezi přímými příbuznými. V ostatních případech by měla trvat nejvýše pět let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK