MfD: Veterináři mají u krávy z Neplachovic podezření na BSE

11.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 11. června (ČTK) - Možný první případ onemocnění skotu BSE, takzvanou nemocí šílených krav, v Moravskoslezském kraji zjistili veterináři u jedné z krav na Opavsku. Kráva, jejíž první test na BSE byl pozitivní, pochází z pobočky zemědělského družstva Hraničář v Neplachovicích na Opavsku, píše dnešní regionální příloha deníku Mladá fronta Dnes.

Veterináři tento případ odhalili při dnes už běžném vyšetření krav při porážce na jatkách. Pokud se první test potvrdí, půjde už o devatenáctý případ BSE v České republice.

Prvotní test zamířil do národní referenční laboratoře Státního veterinárního ústavu v Jihlavě, kde probíhají všechny testy na potvrzení tohoto podezření. "Zatím nelze říci, zda se podezření potvrdí," řekl manažer jihlavského pracoviště Petr Václavek.

Výzkumníci tohoto pracoviště však uvádějí, že se dosud nikdy nestalo, aby prvotní nález další testy nepotvrdily. Pokud laboratoř potvrdí, že kráva z Neplachovic trpěla BSE, čekají toto družstvo nepříjemná veterinární opatření. Podle směrnic přijatých podle Evropské unie musejí veterináři a chovatelé poslat některé krávy na jatka. V předešlém letošním případě to bylo 260 krav.

Nemoc BSE je podle některých lékařů přenosná na člověka prostřednictvím masa a způsobuje smrtelnou Creutzfeldt-Jakobovu nemoc. Ředitel zemědělského družstva Hraničář Břetislav Hrbáč řekl, že zatím nic není potvrzeno. "Je to jenom podezření a nemá smysl zatím šířit paniku."

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK