Šanci prohlédnout si chemičky na Mělnicku využily stovky lidí

11.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MLADÁ BOLESLAV/NERATOVICE (Mělnicko)/KRALUPY NAD VLTAVOU (Mělnicko) 11. června (ČTK) - Stovky lidí dnes využily šanci prohlédnout si v rámci dne otevřených dveří areály tří chemických firem na území Mělnicka. Na prohlídku Spolany v Neratovicích dorazilo kolem 250 lidí, zatímco na společný areál Kaučuku a České rafinérské v Kralupech nad Vltavou se přijelo podívat 353 lidí. Řekli to mluvčí chemiček.

"Mělo to velký ohlas, protože přijelo o třetinu více lidí než loni. Prohlídku jsme dokonce museli kvůli tomu o hodinu prodloužit proti původním plánům," řekl mluvčí Spolany Jan Martínek. Nejvíce návštěvníky zajímaly chemické laboratoře. Zájem lidí o chemii byl podle Martínka překvapivě vysoký. Lidé se také zajímali o připravovanou sanaci objektů kontaminovaných dioxiny a rtutí, které si mohli také při projížďce závodem prohlédnout. Akci doplnily ukázky práce firemních hasičů.

Na rozdíl od Spolany, která již dny otevřených dveří loni pořádala, chemičky v Kralupech měly letos premiéru této akce. Podle mluvčího České rafinérské Aleše Soukupa se lidé nejvíce zajímali o modernizaci závodu. Největší skupinu účastníků totiž tvořili důchodci, kteří pamatovali areál z dob staré socialistické éry. Lidé si mohli prohlédnout i rafinérské velíny a ukázky hasičské techniky včetně modelového zásahu hasičů. Podle Soukupa řadu lidí překvapilo, že továrny nepáchnou a panuje v nich čistota a pořádek.

Kralupské chemičky dnešní akcí navázaly na páteční prohlídku areálu pro školy, které se zúčastnilo přes 290 žáků a pedagogů škol z Kralup nad Vltavou i sousedních Veltrus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK