SVS: Kontrolní test potvrdil devatenáctý případ BSE v Česku

13.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. června (ČTK) - Výsledky kontrolního testu potvrdily devatenáctý případ tzv. nemoci šílených krav (BSE) v Česku. Nakažena byla jedna z krav chovu zemědělského družstva Hraničář v Loděnici na Opavsku. Ústřední ředitel Státní veterinární správy Milan Malena ČTK řekl, že preventivně utraceno a vyšetřeno by mělo být asi 250 vrstevnic nakaženého dobytčete.

Zemědělské družstvo Hraničář se sídlem v Loděnici chová na farmě v Neplachovicích 600 krav, které ročně nadojí přibližně pět milionů litrů mléka.

Družstvo podle předsedy představenstva a ředitele Břetislava Hrbáče dostane náhrady od státu i Evropské unie a je pojištěno. Kromě krav navíc chová prasata, zabývá se rostlinnou výrobou a úpravou kovů ve vlastní zinkovně. Ztrátou je škoda v plemenářské a chovatelské práci, uvedl.

Management družstva nechápe, jak se kráva mohla nakazit. "Masokostní moučkou jsme nikdy nekrmili. Nechápeme, jak se u nás podezření mohlo objevit, nic jsme nezanedbali," uvedl Hrbáč.

Česká republika vyšetřila od počátku roku 2001 na BSE přes 770.000 kusů skotu. První případ objevil v roce 2001, veterináři poté nařídili testovat veškerý poražený skot starší 30 měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK