MI: Prodej cigaret do konce roku zmizí ze všech pošt

13.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. června (ČTK) - Česká pošta ukončí do závěru letošního roku prodej cigaret ve všech svých pobočkách. Tam, kde to smlouva nevylučuje, začne cigarety stahovat nyní. Řekla to Klára Volná z ministerstva informatiky, které je zřizovatelem pošty. Mluvčí pošty Ladislav Vančura to zatím nechtěl komentovat.

Zrušení prodeje požadovala nová ministryně informatiky Dana Bérová, která se dnes kvůli tomu sešla s generálním ředitelem podniku Karlem Kratinou. Loni pošta z prodeje tabákových výrobků utržila 50 milionů korun a letos do dubna 20 milionů. Prodej přinesl podniku od loňska zisk téměř sedm milionů korun.

Pošta začátkem května oznámila, že naváže na zkušební prodej zahájený koncem roku 2003 a bude cigarety v pobočkách nadále nabízet. Proti prodeji kuřiva ve státní firmě se postavily například ministerstvo zdravotnictví a organizace bojující proti kouření. Podle pošty rozšíření doplňkového sortimentu o cigarety nejen zvyšuje tržby, ale setkalo se s pozitivní odezvou zákazníků, především na venkově. Pošta se hájila i tím, že nedostává od státu žádné dotace a musí si vydělat na provoz.

Pošta se v posledních letech potýká s rostoucí konkurencí na liberalizovaném trhu a s masovým rozvojem mobilní a internetové komunikace. Výsledkem je pomalejší růst výnosů ze standardních poštovních služeb ve srovnání s růstem nákladů. Firma proto rozvíjí další obchodní aktivity k růstu příjmů z bankovních, pojišťovacích, sázkových služeb i z prodeje zboží.

Podnik loni vykázal propad čistého zisku o třetinu na 445 milionů korun. Firma provozuje 3400 poboček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK