Americké akcie zpevňují, pomáhá emise Morgan Stanley

13.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 13. června (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úvodu nového týdne zvyšují, trhu do značné míry pomáhá emise investiční banky Morgan Stanley. Předseda správní rady a výkonný ředitel Philip Purcell totiž oznámil, že odstoupí. Některá média v USA ale sdělila, že Purcell dostal vyhazov.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index průmyslových akcií pohyboval kolem 10.577 bodů a proti předchozímu závěru byl vyšší o 0,6 procenta. Podobně index technologického trhu Nasdaq Composite vykazoval růst 0,6 procenta a pohyboval se v blízkosti hranice 2075 bodů.

Akcie Morgan Stanley rostly o více než dvě procenta a dostaly se na 51 dolarů. Emise je součástí širšího indexu S&P 500, a zasloužila se tak o jeho růst. Téměř o dvě procenta vzrostl kurz emise Caterpillar, zatímco akcie United Technologies zvýšily kurz o 1,2 procenta.

"Začalo se opatrně, ale obrací se to," zhodnotil dopolední průběh obchodování šéf investiční společnosti Awad Asset Management Jim Awad. Okolí podle něj cítilo, že spory v Morgan Stanley banku poškozují. Purcellův odchod tedy naznačuje, že se v bance rýsují širší změny na manažerských postech.

Americká televizní stanice CNBC uvedla, že Purcell dostal vyhazov, manažer sám ale řekl, že odchází do důchodu. V poslední době čelil značné kritice a rozhodnutí odejít zdůvodnil tím, že čelí trvajícím osobním útokům vůči své osobě.

Mezi emisemi, které dopoledne zpevňovaly, byla mediální společnost News Corp. Emisi pomohla zpráva, že management schválil zpětný odkup akcií až za tři miliardy dolarů. Nahoru se vydala také emise Boeing, které pomohlo oznámení o velké zakázce od letecké společnosti Qatar Airways.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK