CERA: Světová těžba ropy dosáhne vrcholu až po roce 2020

21.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 21. června (ČTK) - Obavy z toho, že světová produkce ropy se již blíží maximu a dále se zvyšovat nemůže, jsou nepodložené. Ropný sektor dosáhne vrcholného bodu těžby až po roce 2020 a poté se bude těžba udržovat několik desetiletí na stabilní úrovni, uvádí zpráva přední energetické konzultační firmy Cambridge Energy Research Associates (CERA). Ceny se přitom za pár let z nynějších rekordů výrazně sníží.

CERA je přesvědčena, že do roku 2010 se světové kapacity těžby ropy podstatně zvýší. "V důsledku toho by ještě v tomto desetiletí mohla nabídka překročit poptávku až o 6-7,5 milionu barelů denně," uvádí americká společnost.

To bude mít i dopad na ropné ceny. Ty by v letech 2007-08 mohly klesnout pod 40 dolarů za barel z nynějších rekordů v blízkosti 60 dolarů. Dnešní vysoké ceny jsou z určité části i sázkou na to, že těžba ropy ve světě se již dále nebude moci zvyšovat, zatímco poptávka neustále roste.

K vysokým cenám přispívá i to, že celkové těžební kapacity nyní převyšují poptávku jen o 1,5 milionu barelů denně. Trh je proto mimořádně nervózní z jakéhokoliv možného narušení dodávek. Zčásti kvůli teroristickým útokům, hurikánům v USA a stávkám v těžařských zemích se tak ceny za poslední rok zvýšily o 55 procent.

"Dnešní vysoké ceny jsou odrazem příliš napjaté a vratké rovnováhy nabídky a poptávky. Do provozu však půjdou značné nové kapacity, a to poměr nabídky a poptávky zlepší," uvedl předseda správní rady CERA Daniel Yergin.

Zpráva CERA je odpovědí na předpovědi některých expertů, podle nichž dosáhne světová těžba maxima již zanedlouho. Někteří například nevěří odhadu ohromných zásob v Saúdské Arábii. CERA připouští, že po roce 2010 se bude čerpat na méně obřích ropných polích než nyní, s novými technologiemi a mnohamiliardovými investicemi je však ropný průmysl schopen zajistit dostatek suroviny k uspokojení rostoucí poptávky.

"Hlavní rizika našeho scénáře expanze nabídky vidím nikoliv pod zemí, nýbrž nad ní - expanzi by mohly zabrzdit změny politického a ekonomického prostředí," uvedl Yergin podle agentury AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK