Poslanci podpořili novelu zákona o platebním styku

21.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. června (ČTK) - Elektronické peníze, tedy především platební karty a tzv. elektronické peněženky, by mohly v blízké budoucnosti kromě bank vydávat i další speciální instituce. Podle novely zákona o platebním styku, kterou dnes sněmovna postoupila do druhého čtení, by mohly elektronické peníze vydávat i takzvané instituce elektronických peněz, Česká národní banka a také spořitelní a úvěrní družstva.

"Činnost institucí elektronických peněz je omezena pouze na vydávání a správu elektronických peněz, činnosti s tím úzce související a správu dat," uvádějí předkladatelé v důvodové zprávě.

Pojem instituce elektronických peněz je v českém právním systému úplně nový. Dosud v Česku mohly působit jen zahraniční instituce elektronických peněz s potřebnou licencí.

Minimální výši základního kapitálu instituce elektronických peněz novela stanoví na jeden milion eur (asi 30 milionů korun). Dále ukládá institucím elektronických peněz povinnost udržovat kapitál alespoň ve výši dvou procent z celkových závazků z vydaných elektronických peněz, povinnost zpětné výměny elektronických peněz a povinnost udržovat krytí elektronických peněz bonitními aktivy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK