Právo: Soud označil první smlouvu ČT s BSP Partners za neplatnou

22.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. června (ČTK) - Obvodní soud pro Prahu 5 označil v rozsudku z 30. května smlouvu mezi Českou televizí a společností BSP Partners, která pro ni vymáhá koncesionářské poplatky, za neplatnou. Zamítl proto žalobu, kterou BSP podala na jednoho z neplatičů kvůli nedoplatku 2325 korun. Píše to středeční Právo s tím, že rozsudek ještě nenabyl právní moci.

BSP dluh vymáhala v loňské pilotní části akce. ČT si na vzorku zhruba tisícovky poplatníků ověřovala účinnost plánované kampaně proti neplatičům.

Soud ve zdůvodnění rozsudku uvádí, že smlouva mezi ČT a BSP je "absolutně neplatná" a vyjmenovává deset důvodů. Jedním z nich je, že ČT nezkusila nejdřív neplatiče na dluh upozornit a posléze ho vymáhat. Místo toho pohledávku rovnou postoupila k vymáhání.

Soud upozornil i na to, že provize, kterou měla v pilotní část i projektu dostat vymahačská firma z vydobytých pohledávek, je nezákonná. Poplatky podle soudu mají sloužit pouze k financování veřejnoprávní služby a nikoli jiného subjektu. Z rozsudku podle Práva také vyplývá, že ČT postoupila nejprve 948 pohledávek společnosti BSP jen za deset procent jejich hodnoty. V další fázi postoupila pohledávky už za sto procent.

Lhůta pro zaplacení dlužných částek skončila v pondělí. Firma BSP již potvrdila, že začne podávat žaloby. ČT rozeslala v květnu na 550.000 dopisů dlužníkům, podle nedávných informací z nich zaplatilo asi 160.000, což představuje asi 50 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK