Koruna pokračuje v mírném posilování

22.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. června (ČTK) - Česká měna pokračuje v mírném posilování. Od rána zpevnila asi o pět haléřů na 29,86 Kč/EUR. Na finančních trzích panuje naprostý klid, řekl ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. K dolaru koruna rovněž mírně posílila na 24,50 Kč/USD.

Klid panuje podle Vejmělka v celém regionu i na eurodolarovém trhu a z ekonomik nepřicházejí žádná nová čísla. Toto technické obchodování by mělo vydržet až do konce týdne.

Podle ekonomky Next Finance Markéty Šichtařové bude koruna v dalších dnech stagnovat nebo mírně oslabovat. "Před koncem měsíce podniky nakupují eura pro účely výplaty dividend do zahraničí, což uzavírá prostor pro zpevnění koruny," řekla.

V příštím týdnu bude důležité především zasedání americké centrální banky, která bude rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Stejné rozhodování čeká příští čtvrtek i Českou národní banku. Ekonomové předpokládají, že sazby zůstanou na historickém minimu 1,75 procenta, další pokles se však podle nich zcela vyloučit nedá.

ČNB snížila letos úrokové sazby již třikrát, a to na nejnižší úroveň ze všech zemí Evropské unie. V úterý se však na ještě nižší úroveň dostaly sazby ve Švédsku. Tamní centrální banka je překvapivě snížila na 1,5 procenta, čímž podle analytiků vzrostla pravděpodobnost poklesu sazeb v eurozóně. To by vedlo k oslabení eura na světových trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK