Škoda Praha převede loňský zisk na úhradu minulých ztrát

22.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. června (ČTK) - Společnost Škoda Praha převede z loňského zisku 33,7 milionu korun téměř veškeré finance na úhradu minulých ztrát. Na úhradu ztrát použije 32 milionů korun, zbytek převede do rezervního fondu. ČTK o tom po dnešním zasedání valné hromady informovala mluvčí firmy Petra Kuvíková. Akcionáři dnes také rozhodli o personálních změnách v dozorčí radě podniku.

Firma v předchozích dvou letech končila hospodaření se ztrátou, letos chce podnik navýšit zisk na 50 milionů.

Akcionáři dnes rovněž zvolili do sedmičlenné dozorčí rady zástupce majoritního akcionáře společnosti ČEZ Jiřího Borovce, Vladimíra Schmalze a Petera Szenasyho. V dozorčí radě od dnešního dne naopak již nepůsobí Jan Kalina a Daniel Beneš.

Akcionáři snížili počet členů představenstva z pěti na čtyři. Nová dozorčí rada zároveň na svém dnešním zasedání zvolila do představenstva Daniela Jiřičku, orgán naopak opustili Jan Doležal a Vladimír Stratil.

Většinovým majitelem firmy je státní společnost ČEZ, která plánuje v příštích letech postupně obnovovat své elektrárny. Pro Škodu Praha by účast na obnově zdrojů znamenala významnou zakázku. Například do konce roku má vypracovat projekt komplexní obnovy elektrárny Tušimice II.

Firma minulý týden podepsala v Mexiku smlouvu na dodávku zařízení pro elektrárnu v Monterrey za téměř 2,4 miliardy korun. Škoda zajistí kompletní dodávku elektrárny, včetně uvedení do provozu. Celý projekt by měl skončit zhruba za dva roky. Firma rovněž minulý týden uvedla, že zřejmě brzy podepíše smlouvy na dodávku energetického zařízení pro jednu elektrárnu v České republice a jeden zdroj v Egyptě za více než miliardu korun.

Škoda se rovněž uchází ještě s dalšími českými firmami o zakázku na výstavbě bulharské jaderné elektrárny Belene.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK