Americké akcie ve středu beze změn, dolar pokračuje v růstu

23.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 23. června (ČTK) - Ceny amerických akcií se během středečního obchodování příliš nezměnily, i když začátek seance byl pro ně příznivý. Negativním faktorem byla zpráva automobilky Ford Motor, která počítá s nižším ziskem a uvažuje o propuštění až 1700 lidí. Na devizovém trhu pokračuje v růstu dolar.

Dow Jonesův index průmyslových akcií oslabil o 11,74 bodu a den uzavřel se ztrátou o 0,11 procenta na 10.587,93 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite ale o 0,96 bodu zpevnil a obchodování uzavřel vyšší o 0,05 procenta na 2092,03 bodu.

Automobilka Ford podruhé za poslední dva měsíce snížila odhad zisku, čímž na sebe znovu upoutala pozornost předních ratingových agentur. Moody's automobilku varovala, že pokud nebude schopna hospodaření stabilizovat, srazí jí rating do kategorie podřadných dluhopisů. Akcie Forda ztratily asi pět procent hodnoty.

Klesající výnosy amerických státních dluhopisů podpořily akcie bank, zvýšily ale obavy, že další zpomalení ekonomiky v Evropě uškodí americkým firmám. Trh nepříznivě pociťuje i vysoké ceny ropy, které se pohybují kolem 58 dolarů za barel.

"Zdá se, že investoři se zaměřují na ceny ropy, které se teď pohybují v úzkém pásmu a zatím nenaznačily, jakým směrem vyrazí, zda nahoru nebo dolů," řekl k průběhu středečního obchodování portfolio manažer z investiční společnosti AIG SunAmerica Asset Management Steve Neimeth.

Na devizovém trhu se zvyšoval kurz dolaru, který těží ze spekulací, že eurozóna se chystá uvolnit měnovou politiku. To je sice dobrá zpráva pro dluhopisy, investoři na akciových trzích ale mají smíšené pocity. Snižování sazeb v eurozóně totiž může znamenat výraznější útlum evropské ekonomiky, což by mohlo mít negativní dopady i na americké podniky.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2124 USD a dále tak zpevnil z předchozích 1,2175 USD, kde byl v úterý. Na paritě s japonským jenem dolar vystoupil na 108,81 ze 108,24 JPY, a rovněž euro vůči jenu zvýšilo kurz na 131,94 z předchozího závěru 131,82 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK