Japonské akcie vystoupily na desetitýdenní maximum

23.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 23. června (ČTK) - Ceny japonských akcií dnes pokračovaly v růstu a dostaly se na nejvyšší úroveň za deset týdnů. Investoři měli zájem především o akcie stavebních firem a dalších podniků, které těží z růstu ekonomiky. O předchozí zisky ale přišly akcie automobilky Toyota.

Index Nikkei 225 si připsal 29,47 bodu a den uzavřel vyšší o 0,26 procenta na 11.576,75 bodu. Širší index Topix zpevnil o 0,07 procenta na 1174,02 bodu.

Zisky akcií ale byly omezené, protože před začátkem seance byla zveřejněna nepříliš optimistická statistika. Index nálady mezi velkými podniky se sice zlepšil na minus 2,4 z předchozích minus 7,6 procenta, část analytiků ale čekala, že se index ocitne v kladných hodnotách.

Na začátku července zveřejní centrální banka zprávu s názvem tankan, která rovněž hodnotí náladu mezi podniky. Dnešní údaje by tudíž mohly naznačovat, že tankan nebude tak příznivý, jak od něj někteří pozorovatelé očekávají.

Pod zvýšeným tlakem se ocitly akcie některých automobilek, na které doléhá středeční varování ratingové agentury Moody's. Ta uvedla, že by mohla srazit rating automobilky Ford do podřadného pásma. Ford už podruhé za poslední dva měsíce snížil odhad zisku a propustí další manažery.

Na devizovém trhu se mírně zvýšil kurz jenu k dolaru, hlavně díky růstu indexu důvěry. Jenu nahrává i další statistika, která ukázala mírně vyšší růst aktivity ve službách. Euro však zůstává nadále slabé kvůli spekulacím o chystaném snížení úrokových sazeb v eurozóně.

V závěru obchodování se euro k dolaru prodávalo za 1,2110 USD, a oslabilo tak z předchozích 1,2168 USD. Vůči jenu dolar mírně zpevnil na 108,64 ze středečního kurzu 108,51 JPY, a přišel tak o část zisků, které nabral během dne. Euro vůči jenu kleslo na 131,57 ze 132,05 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK