Koruna prohloubila tříměsíční maximum až na 29,72 Kč/EUR

23.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. června (ČTK) - Česká měna dnes pokračuje v posilování. Od rána přidala deset haléřů a prohloubila své tříměsíční maximum až na 29,72 Kč/EUR. Poté nepatrně oslabila na 29,75 Kč/EUR. Důvodem zpevnění je příznivý vývoj v celém středoevropském regionu, uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Vůči dolaru koruna naopak mírně oslabila na 24,62 Kč/USD.

Podle ekonomky Next Finance Markéty Šichtařové by dnes koruna mohla posílit až na 29,60 Kč/EUR.

Důvodem zpevňování koruny i okolních měn jsou podle Vlka spekulace o možném snížení úrokových sazeb v eurozóně, kvůli kterým začali investoři prodávat eura. K posílení spekulací tento týden přispěla i švédská centrální banka, které snížila sazby na rekordně nízkou úroveň 1,5 procenta, což je nejméně v Evropské unii. Samotná Evropská centrální banka však zatím úvahy o uvolnění měnové politiky odmítá.

Kvůli obavám investorů z nižších sazeb v eurozóně se k silnějším hodnotám opět vydal americký dolar. "Pokud by ECB přikročila ke snížení úroků, vedlo by to k dalšímu zatraktivnění dolaru i dalších měn, včetně české vůči euru," řekl Vlk. Dolaru pomáhá i růst úrokových sazeb v USA v posledních měsících, který ještě nemusí být u konce.

Rozhodování o nastavení sazeb čeká příští čtvrtek i Českou národní banku. Ekonomové předpokládají, že sazby zůstanou na historickém minimu 1,75 procenta, další pokles se však podle nich vyloučit nedá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK