Z USA loni odtekl rekordní objem investic; firmy jdou do ciziny

23.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ 23. června (ČTK) - Odliv přímých zahraničních investic ze Spojených států loni dosáhl 252 miliard dolarů (zhruba 6,3 bilionu Kč), což je nejvíce v historii. Za odlivem z části stojí nižší kurz dolaru, z části je však odrazem vysokého zájmu firem z USA investovat v zahraničí. Uvedla to Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Spojené státy ale z celkového trendu nijak nevybočují, protože růst odlivu investic se týkal většiny členů OECD, včetně České republiky a Slovenska. Z Česka loni odtekly investice za půl miliardy dolarů proti 200 milionům USD o rok dříve. Slovensko na tom bylo podobně a zatímco v roce 2003 byl odliv neměřitelný, loni už dosáhl 200 milionů dolarů.

V čistém vyjádření je ale Česko příjemcem zahraničních investic, což platí i o Slovensku. Když se odečte odliv půl miliardy dolarů z České republiky, zbývají čisté investice za čtyři miliardy USD. V případě Slovenska čisté investice dosahují 900 milionů dolarů.

Příznivě se ale vyvíjí příliv investic. Do ČR loni podle OECD přitekly přímé investice za 4,5 miliardy dolarů, což je proti předloňským 2,1 miliardy dolarů růst o 115 procent. Na Slovensku se příliv investic zvýšil o 83 procent na 1,1 miliardy dolarů.

Problémy ale mají dvě největší země eurozóny, Německo a Francie. Příliv přímých investic do Francie se snížil téměř na polovinu a dosáhl 24,3 miliardy dolarů. V Německu je vývoj ještě horší a částka přílivu skončila v záporné hodnotě 38,6 miliardy dolarů. To znamená, že investoři si část peněz z Německa odnesli a přesunuli je jinam.

Podobně jako Německo je na tom rovněž Dánsko, Nizozemsko a Švédsko. Ve všech těchto zemích je totiž loňská hodnota přílivu investic záporná. Spojené státy se loni opět staly zemí, kam směřuje nejvíc přímých zahraničních investic. Připadá na ně až čtvrtina všech investic v rámci OECD. USA si tento prim držely v posledních zhruba 20 letech, loni ho mělo Lucembursko.

Co se USA týče, významný je nárůst objemu investic, které do země v loňském roce přitekly. Šlo o 106,8 miliardy dolarů, což je výrazně více než 67,1 miliardy v roce 2003. Přestože je odliv investic z USA na rekordu, není to negativní informace. USA tak poskytují kapitál na investice v zahraničí, čehož vzhledem k nízkému kurzu dolaru využilo mnoho amerických podniků.

Loňský objem investic, které z USA odtekly, je výrazně vyšší než v roce 2003, kdy odliv činil 141 miliard dolarů. Mezi 25 největšími přeshraničními fúzemi a akvizicemi, které se v loňském roce odehrály, figurovalo pět firem z USA v roli kupujícího. V loňském roce se aktivita fúzí a akvizic ve srovnání s rokem 2003 citelně zvýšila a příznivý vývoj zatím trvá i letos, píše OECD.

Srovná-li se objem přílivu a odlivu investic do celé OECD, v loňském roce v čistém vyjádření odtekly investice v objemu zhruba 261 miliard dolarů. Většina šla do rozvojových zemí. Vzhledem k růstu objemu fúzí a akvizic se dá očekávat, že se v letošním roce objem přílivu i odlivu investic v rámci OECD zvýší o deset až 15 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK