Telecom za loňský rok dividendy nevyplatí, rozhodla Telefónica

23.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. června (ČTK) - Český Telecom zatím nebude za loňský rok vyplácet dividendy. Na dnešní valné hromadě o tom podle očekávání rozhodl na návrh představenstva nový většinový akcionář Telecomu, společnost Telefónica. Výplata dividendy by mohla být před chystaným odkupem akcií od drobných akcionářů nevýhodná pro většinového vlastníka, uvedl finanční ředitel Juraj Šedivý.

Telecom loni podle českého účetnictví vykázal čistý zisk 8,1 miliardy korun proti předchozí ztrátě 1,2 miliardy korun. Celkem 404,5 milionu korun poputuje do rezervního fondu a 25 milionů do sociálního fondu.

Telefónica má jako nový většinový akcionář nyní necelé dva měsíce na to, aby nabídla odkup akcií menšinovým podílníkům. Podle ekonomů je pravděpodobné, že o případné dividendě rozhodne po vypořádání této nabídky. Celkem by mohl Telecom vyplatit ze zisku z minulých období zhruba devět miliard korun. "Současné výsledky společnosti dávají prostor pro potenciální budoucí výplatu dividend," uvedl Šedivý.

Telefónica je majoritním vlastníkem Telecomu od minulého týdne, kdy doplatila státu 90 procent z kupní ceny 82,6 miliardy korun a získala ve firmě 51,1 procenta.

Telecom je s 3,3 milionu provozovaných linek dominantním operátorem v pevných sítích. Firma vlastní 100 procent v největším tuzemském mobilním operátoru Eurotel, který má přes 4,6 milionu zákazníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK