Telefónica dosadila do dozorčí rady Telecomu devět svých lidí

23.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. června (ČTK) - Společnost Telefónica, která je novým většinovým vlastníkem Českého Telecomu, vyměnila devět z 15 členů dozorčí rady firmy. Všichni noví lidé v radě pocházejí z nejvyššího vedení skupiny španělského operátora.

V dozorčí radě zůstalo pět zástupců zaměstnanců a bezpečnostní poradce a bývalý ředitel odboru informačních technologií ministerstva vnitra Petr Zatloukal. Ten v radě zastupuje stát, což vyplývá ze smlouvy Fondu národního majetku s Telefónikou. Podle dohody má mít stát v orgánu zástupce minimálně tři roky.

Novými členy jsou generální ředitel společnosti Telefónica Móviles Antonio Viana-Baptista, předseda Telefónica Publicidad e Información Javier Aguilera, ředitel oddělení rozvoje Telefóniky Ángel Vilá, člen představenstva Telefóniky Luis Lada, ředitel plánování a kontroly managementu Alfonso Alonso, výkonný předseda Telefónica de Espaňa Julio Linares, generální ředitel Telefónica International José Álvarez-Pallete, finanční ředitel Santiago Fernández a ředitel divize obchodního rozvoje Guillermo Fernández.

Akcionáři dnes také rozhodli, že Telecom zatím letos nebude vyplácet dividendy. Výplata dividendy by mohla být před chystaným odkupem akcií od drobných akcionářů nevýhodná pro většinového vlastníka, uvedl finanční ředitel Juraj Šedivý.

Telefónica je majoritním vlastníkem Telecomu od minulého týdne, kdy doplatila státu 90 procent z kupní ceny 82,6 miliardy korun a získala ve firmě 51,1 procenta.

Telecom je s 3,3 milionu provozovaných linek dominantním operátorem v pevných sítích. Firma zcela ovládá největším tuzemském mobilním operátoru Eurotel, který má přes 4,6 milionu zákazníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK