Agentura Moody's zlepšila dlouhodobý rating finanční síly ČEZ

23.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. června (ČTK) - Ratingová agentura Moody's zlepšila dlouhodobý rating finanční síly skupiny ČEZ na úroveň A3 z dosavadních Baa1. ČEZ o tom informoval v tiskové zprávě. Nedávno hodnocení ČEZ zlepšila i agentura Standard & Poor's, která výhled ratingu na úrovni BBB+ upravila ze stabilního na pozitivní.

"Jde o další významný signál, že jdeme správnou cestou. ČEZ dnes reprezentuje nejen sebe, ale i domácí průmysl. Tento fakt je o to významnější, že majoritním vlastníkem společnosti je stát," uvedl generální ředitel ČEZ Martin Roman.

Udělený rating vychází podle ČEZ z pozice skupiny na trzích s elektřinou ve střední Evropě a díky akvizicím v Bulharsku a Rumunsku i na trzích v jihovýchodní Evropě. ČEZ loni koupil tři rozvodné firmy v Bulharsku za téměř devět miliard korun, v Rumunsku vyhrál soutěž na prodej distribuční společnosti Electrica Oltenia.

Skupině ČEZ v prvním čtvrtletí stoupl meziročně zisk téměř o čtvrtinu na 7,03 miliardy korun, tržby firmě vzrostly o 17,5 procenta na 32,5 miliardy korun. Včetně tří bulharských firem skupina ke konci března zaměstnávala téměř 23.000 lidí.

Minulý rok skupina zakončila s čistým ziskem převyšujícím 13 miliard korun, v posledních dvou letech byla nejziskovějším podnikem v České republice. Valná hromada v pondělí rozhodla, že část zisku (5,3 miliardy korun) firma vyplatí na dividendách. Akcionáři získají devět korun za akcii, což je rekordní výše.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK