Soud: Výměna vedení IP banky je neplatná, stejně tak nový název

23.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. června (ČTK) - Výměna vedení IP banky, která je následovníkem zkrachovalé IPB, na loňské valné hromadě je neplatná. Na začátku června o tom rozhodl Městský soud v Praze, řekl bývalý člen představenstva banky Tomáš Kopřiva. Soud podle něho také zamítl zapsat změnu názvu společnosti na IP EXIT. Rozsudek však zatím není pravomocný. O výměnu vedení banky se loni pokusila největší česká banka ČSOB, která se po pádu IPB stala většinovým vlastníkem IP banky. Vyjádření ČSOB ČTK shání.

Podle Kopřivy soud rozhodl ve prospěch žalobce, protože stále považuje IP banku za banku, narozdíl od České národní banky. V případě, že se koná valná hromada banky, je povinností požádat o souhlas s jejím konáním ČNB. ČNB však IP bance sdělila, že ji za banku nepovažuje a tudíž souhlas nepotřebuje. "Rozhodnutí soudu tak zpochybňuje všechny učiněné kroky představenstva společnosti, kteří byli na valné hromadě voleni," dodal Kopřiva.

Za banku považuje IP banku i bývalý vlastník IPB finanční skupina Nomura. Mluvčí Nomury Jiří Hrabovský loni po valné hromadě ČTK řekl, že pokud by IP banka byla bankou, měla být valná hromada svolána a měla se konat podle zvláštních pravidel, které stanoví zákon o bankách. "To se nestalo, a proto soudně napadneme konání valné hromady a její výsledky," dodal Hrabovský.

Změnu jména finančního ústavu nařídila ČNB, protože společnost neposkytovala bankovní služby a neměla bankovní licenci. Na webových stránkách ČNB je vedena jako bývalá banka působící již jen jako akciová společnost bez bankovní licence.

IP banka je od loňského února v konkurzu, a tak má ve společnosti rozhodující slovo správkyně konkurzní podstaty Lenka Dušková. Pravomoci členů představenstva a dozorčí rady jsou omezené. Věřitelskému výboru IP banky dominuje podle tisku Nomura, původní vlastník IPB. ČSOB, která protestuje proti samotnému konkurzu IP banky a dokonce proti němu podala trestní oznámení, ve věřitelském výboru není.

IP banka vede proti státu a ČSOB několik soudních sporů, které souvisejí s krachem IPB. IP banka požaduje několik desítek miliard korun a zrušení prodeje IPB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK