WHO podpořila genově modifikované potraviny s důrazem na kontrolu

23.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŽENEVA 23. června (ČTK) - Zdravotní agentura OSN podpořila rozvoj geneticky modifikovaných potravin, protože ty mohou přinést prospěch farmářům i spotřebitelům. Neexistují žádné důkazy, že by některé z dosavadních genově obohacených produktů nesly nějaká zdravotní rizika, jejich kontrola však vždy bude nutná, uvedla dnes ve zprávě o geneticky upravených potravinách Světová zdravotnická organizace (WHO).

Potvrdila tak, že zdravotní obavy z GM potravin, rozšířené zejména v Evropě, pokládá i ona za nepodložené. V Evropě se o zavádění těchto produktů vedou nadále ostré debaty a EU hrozí v této věci prohra u Světové obchodní organizace. U ní si na moratorium na přístup jinde prověřených potravin na trh stěžovaly USA, Kanada a Argentina.

"Nemáme žádné údaje, které by naznačovaly, že GM potraviny na trhu nejsou bezpečné," řekl ke zprávě ředitel odboru potravinové bezpečnosti WHO Jorgen Schlundt. To sice podle něho neznamená, že tyto produkty jsou automaticky bezpečné i do budoucna, absolutně zaručit se však nelze za žádnou potravinu. Schlundt připomněl, že jen v USA zemře každoročně 5000 lidí na mikrobiologické infekce, například salmonelózu.

"Současné GM potraviny mohou přinést užitek, prověřování z hlediska bezpečnosti však musí pokračovat. To je jeden z hlavních závěrů zprávy," konstatoval činitel WHO podle agentury Reuters. Důvodem zvýšené opatrnosti je to, že některé z používaných genů až dosud nebyly v potravinovém řetězci.

Odborníci poukazují na to, že GM produkty jsou zřejmě nejprověřovanější potraviny v historii. Ani zdaleka se taková pozornost nevěnuje konvenčně šlechtěným potravinám, které přitom rovněž mohou obsahovat dosud nevyzkoušené geny.

EU sice moratorium na zákaz dovozů nových GM potravin formálně zrušila, uvolňování produktů na trh je zde však pomalé a některé státy tento proces kvůli podezřívavému postoji spotřebitelů blokují. WTO by měla svůj verdikt o evropských praktikách, které jsou podle USA a dalších stěžovatelů vědecky nepodložené, vynést počátkem října.

Geneticky modifikované potraviny by podle WHO mohly hrát roli v uspokojování potřeby potravin v budoucnu. Mohly by také pomoci řešit problém přísunu vitaminů a minerálních látek v chudých zemích. Nyní je na světě stále ještě asi 800 milionů podvyživených, třebaže ceny potravin za poslední dvě desetiletí klesly o 50 procent.

Další výhodou GM plodin pro chudé země by mohlo být snížení náročnosti zemědělské produkce na pesticidy. To by bylo dobré pro zdraví lidí a také pro chudobné farmáře, uvedla WHO. To vše však podle agentury zůstává do značné míry jen nadějí, protože většina vývoje se nyní zaměřuje na pěstování těchto plodin v bohatších a středně příjmových zemích.

Kromě obav z dopadů na zdraví mluví kritici GM potravin o jejich negativním vlivu na životní prostředí, zejména na biodiverzitu. Většina těchto obav se po opakovaných testech rovněž nepotvrdila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK