Ceny domů v USA byly v květnu nejvyšší v historii

23.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 23. června (ČTK) - Celostátní průměrná cena jednoho domu v USA vyskočila v květnu meziročně o 12,5 procenta na rekordních 207.000 dolarů, tedy 5,1 milionu korun. Prodej domů v USA se v květnu sice snížil o 0,7 procenta, byl přesto druhý nejvyšší v historii, uvedla americká asociace realitních firem. V údaji nejsou zahrnuty domy nové.

"Tento trh je rozpálený do běla," uvedl analytik asociace David Lereah. Analytik ale nemá dobrý pocit z úvěrů. Zpráva pravděpodobně nezmírní obavy, že jsou některé regionální trhy v USA v rukou spekulantů a že by cenová bublina mohla splasknout.

Počet prodaných domů, které již někdo vlastnil, klesl na sezonně přepočtenou celoroční míru 7,13 milionu. V dubnu ukazatel dosáhl rekordních 7,18 milionu. V údajích jsou započteny domy pro jednu rodinu i vícegenerační. Analytici odhadovali, že v květnu prodej domů klesl na 7,15 milionu.

Prodej jednogeneračních domů v květnu dosáhl ročního přepočtu 6,21 milionu, což představuje pokles o 1,1 procenta. V dubnu to bylo 6,28 milionu jednotek. Prodej domů pro více rodin, tzv. kondominátů, vzrostl o 2,2 procenta na rekordních 922.000 domů.

Hypoteční úrokové sazby v květnu klesly na 5,72 procenta z dubnových 5,86 procenta, napsaly agentury Reuters a AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK