Cena zlata na novém tříměsíčním maximu nad 442 dolarů

23.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 22. června (ČTK) - Cena zlata ve čtvrtek postupně s přílivem nových investic od fondů rostla a odpoledne se vyhoupla na nový tříměsíční vrchol těsně nad 422 dolarů za troyskou unci. Spekulativní nákupy fondů táhly cenu vzhůru i přesto, že vývoj kurzů hlavních měn byl pro zlato teoreticky nevýhodný.

Zlato na konci londýnského obchodování vystoupalo na 442,05 USD za unci, čtyři dolary nad úterní závěr v USA. Dostalo se tím na nejvyšší hodnotu od poloviny března. O chvíli později v New Yorku pak stoupla jeho termínová cena asi o 20 centů nad 444 dolarů.

O nákupy zlata a dalších kovů a komodit je nyní zvýšený zájem spekulujících investičních fondů. Díky přílivu peněz na trh se zlato odpojilo od tradiční spjatosti cenových pohybů s vývojem kurzu dolaru k euru.

Zlatu tak nijak nevadil pokles eura na devítiměsíční minima k americké měně. Když dolar k euru roste, má zlato obvykle tendenci oslabovat, protože to prodražuje nákupy evropským investorům.

Zlatu nyní pomáhá vzhůru politická a ekonomická nejistota v Evropské unii. Zlato za minulý měsíc, v němž se EU po zamítavých referendech o euroústavě propadala do krize, získalo téměř pět procent. Nyní je tak již jen necelých pět dolarů od březnového 16letého maxima 446,70 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK