Americké akcie ve čtvrtek prudce oslabily, klesá také euro

24.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 24. června (ČTK) - Ceny amerických akcií se ve čtvrtek prudce snížily a na jejich pokles měly značný vliv ceny ropy. Americká lehká ropa se poprvé v historii dotkla 60 dolarů za barel, na což hlavní indexy reagovaly největším propadem za poslední dva měsíce.

Dow Jonesův index průmyslových akcií si odepsal 166,49 bodu a den uzavřel nakonec slabší o 1,57 procenta na hodnotě 10.421,44 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 21,37 bodu a obchodování zakončil se ztrátou v rozsahu 1,02 procenta na 2070,66 bodu.

Nepříznivou zprávu investorům připravila i kurýrní společnost FedEx. Ta spolu se čtvrtletním výsledkem hospodaření oznámila, že vyhlídky do budoucna nejsou nijak růžové, což zdůvodnila vysokými cenami pohonných hmot. V podobném duchu se vyjádřila i společnost Covenant Transport, která provozuje kamionovou dopravu.

Dopady drahé ropy se odrazily v propadu akcií řady firem, počínaje dopravci, přes výrobce těžkých stavebních strojů, až po průmyslové konglomeráty jako je 3M. Caterpillar ztratil přibližně dvě procenta, 3M zhruba 2,6 procenta, FedEx dokonce 8,3 procenta, Covenant 5,6 procenta a UPS téměř dvě procenta.

Objemy obchodů byly velmi vysoké na burze NYSE i na trhu Nasdaq a emise s poklesem kurzu převážily nad akciemi s rostoucím kurzem v poměru zhruba dvě ku jedné. Na Nasdaqu změnily majitele více než dvě miliardy akcií, což je výrazně nad průměrem loňského roku.

"Když se cena termínových kontraktů na ropu dostala na 60 dolarů tak už trh nedokázal vysoké ceny ropy dál ignorovat," řekl obchodník finanční společnosti Man Financial Harry Michas. Podle analytiků bude nyní třeba otestovat, jak se podniky dokážou s tak drahou ropou vypořádat.

Na devizovém trhu obnovilo pokles euro, které stále doplácí na spekulace o chystaném snížení úrokových sazeb v eurozóně. Euro kleslo na zhruba roční minimum vůči japonskému jenu, protože trh se začal opět věnovat otázce brzké revalvace čínské měny. "Proti euru se teď vede útok ze všech stran," poznamenal šéf společnosti Tempest Asset Management Enrico Caruso.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2039 USD a zpevnil tak z předchozích 1,2124 USD, kde byl ve středu. Na paritě s japonským jenem zůstal téměř beze změn na 108,84, euro k jenu ale výrazně kleslo na 131,08 ze 131,94 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK