V případě zrušení limitů těžby SD budou investovat 24 miliard Kč

24.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


CHOMUTOV 24. června (ČTK) - Severočeské doly připravují v letech 2009 až 2022 investici do těžební technologie v lokalitě Doly Bílina v objemu 24 miliard korun. Předpokládá to ale přehodnocení současných územních ekologických limitů těžby hnědého uhlí. Se záměrem vedení firmy seznámil akcionáře na dnešní valné hromadě technický ředitel SD Miroslav Eis.

Prolomení limitů v dobývacím území Dolů Bílina, kde je počítáno s těžbou do roku 2052, by podle Eise nemělo nic bránit. "Bezprostřední okolí postupu předpokládané těžby není osídleno, takže zrušení limitů nebude mít vliv na žádné obce ani jejich obyvatele," uvedl.

V Dolech Nástup Tušimice chce SD ukončit těžbu v roce 2038, s těžbou za stávajícími limity se počítá nejdříve po roce 2040. I v tomto území je sice také uhlí za hranicí limitů, pro jeho nízkou kvalitu však vedení SD s jeho těžbou nepočítá.

"Prolomení limitů by si kromě zbourání obce Droužkovice vyžádalo i velmi nákladnou a pracnou přeložku rychlostní komunikace R7 a liniových staveb. To z ekonomického ani společenského hlediska nepřichází v úvahu. Zásoby uhlí na šest až sedm let by tuto újmu v žádném případě nevyvážily," řekl ČTK už dříve generální ředitel těžební firmy Vratislav Vajnar.

O limitech těžby rozhodla vláda v roce 1991. Jejich zrušení by ohrozilo Horní Jiřetín a Černice na Mostecku poblíž lokalit soukromé Mostecké uhelné společnosti. Obyvatelé vyjádřili v únorovém referendu jednoznačný nesouhlas s rozšířením těžby hnědého uhlí za územní limity. Ohrozilo by to totiž existenci jejich obcí, a lidé se v žádném případě stěhovat nechtějí.

Obyvatelům obou obcí se nelíbí zejména schválená energetická koncepce státu, která nadále počítá s hnědým uhlím jako strategickou surovinou. I když koncepce výslovně limity neruší, přesto počítá s jejich racionálním přehodnocením.

Státní podíl v SD chce vláda prodat. Kabinet však privatizaci loni v březnu zrušil, protože uchazeči nenabídli cenu odpovídající spodní hranici odhadu, která měla být 7,5 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK