Lesy ČR vypsaly tendr na práce v další části svých lesů

24.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


HRADEC KRÁLOVÉ 24. června (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) vypsal výběrová řízení na pěstební a těžařské práce ve zhruba 37 procentech svých lesů. Vítězové tendru by měli být vyhlášeni do 12. září, řekl mluvčí podniku Lubomír Šálek. Lesům ČR patři asi polovina všech lesů v zemi a ročně vytěží zhruba 7,5 milionu metrů krychlových dřeva.

Výběrová řízení se týkají celkem 120 územních jednotek, kde na konci roku končí původní smlouvy na dodávky lesnických prací. Vítězové řízení by měli v lesích práce zahájit od 1. ledna 2006, smlouvy budou uzavřeny na pět let s opcí na tři roky. Při hodnocení nabídek bude například rozhodovat cena, reference a také certifikace podle jakostních norem. "Posílili jsme váhu ceny při hodnocení nabídky, do podmínek, které firma musí splňovat, jsme nově přidali, že firma musí dodržovat pravidla zákona o zaměstnanosti," řekl Šálek.

Dnes vypsaná výběrová řízení navazují na kontroverzní tendry z loňského prosince, v nichž se rozhodovalo o zakázkách na zhruba 17 procentech ploch lesů. Lesnické firmy toto řízení označily za neprůhledné. "Byla netransparentní, neexistovala možnost odvolání, bylo v nich mnoho subjektivních vlivů. V některých případech byly vybrány nabídky finančně nevýhodné pro státní podnik," řekl již dříve ředitel České asociace podnikatelů v lesním hospodářství Jiří Kořínek.

Výběrovými řízeními a novými smlouvami chtějí LČR získat větší podíl ze zisku na obchodování se dřevem. Do budoucna by Lesy ČR chtěly samy zobchodovat asi 40 procent dřeva vytěženého ve státních lesích, zatímco před tendry to bylo jen šest procent.

Loni LČR zvýšil čistý zisk trojnásobně na 469 milionů korun ze 150 milionů korun za rok 2003. Tržby firmy stouply o 2,6 procenta na 4,64 miliardy korun. Od dubna podnik řídí nový generální ředitel Vladimír Blahuta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK