Stock Plzeň vyplatí na dividendách více než čtvrtinu zisku

24.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PLZEŇ 24. června (ČTK) - Dividendu 200 korun na akcii před zdaněním, shodně jako loni, vyplatí z loňského čistého zisku 188 milionů korun akcionářům Stock Plzeň a.s. Rozhodla o tom řádná valná hromada podniku, jehož čistý zisk se meziročně propadl na polovinu. Celková částka vyčleněná na dividendy činí 52,12 milionu korun.

Akcionáři největší české likérky, v níž 95,22 procenta akcií drží Eckes & Stock GmbH z německého potravinářského koncernu Eckes, se dále dohodli, že 134,6 milionu korun zůstane jako nerozdělený zisk určený pro další rozvoj firmy.

Stock, který vykazuje trvale stamilionové roční zisky, vyplácí akcionářům podíl ze zisku pravidelně a za posledních deset let připadla na dividendách na jednu akcii částka 7775 korun po zdanění.

Stock loni vykázal čistý zisk 188 milionů korun, což je o 52,8 procenta méně než v roce 2003. Hrubý zisk činil 267 milionů korun, předloni to bylo 542 milionů korun. Firma loni prodala meziročně o pětinu méně lihovin - 20,76 milionu litrů. Tržby bez spotřební daně se snížily o 11,8 procenta na 1,46 miliardy korun.

"Na třináctiprocentní nárůst spotřební daně z lihovin loni v lednu reagoval obchod extrémním předzásobením v posledních měsících roku 2003. To se podstatně projevilo podstatným snížením našeho prodeje po celé první pololetí 2004," uvedl na valné hromadě generální ředitel Stocku Martin Petrášek. Standardní situace nastala až v září. Poslední čtyři měsíce byly ale podle něj tak dobré, že propad tržeb i prodeje nebyl natolik velký.

Petrášek dále upozornil, že rok 2003 byl historicky rekordní a nelze ho už zřejmě překonat. Zvýšení spotřební daně dále způsobilo velkou cenovou konkurenci na trhu. Na poklesu prodeje se projevilo také snížení spotřeby lihovin o deset až 15 procent, které je způsobeno změnou životního stylu lidí.

Domácímu poklesu Stock částečně čelil vývozem. Loni ho zvýšil z 2,05 milionu na 2,33 milionu litrů. Hlavním exportním trhem je Slovensko s 2,28 milionu litrů, firmě se dařilo i v USA. Nejnověji začala likérka vyvážet do Ruska a Austrálie. Fernety ze Stocku pijí lidé v deseti zemích, také ve Vietnamu a Thajsku.

Likérka má na českém trhu lihovin podíl přes 35 procent. Firma loni prodala nejvíce klasického a citrónového fernetu, dvou nejoblíbenějších českých lihovin. Za fernety následuje rum Božkov tuzemský. Do portfolia společnosti patří 30 značek. Podnik vstoupil loni na jaře na trh vína se značkou Král vinohradu z Vinselektu Michlovský. Růstový trh vína bude firma nadále posilovat. Loni prodala 610.000 lahví vína Král Vinohradu.

Společnost, již ještě ze 4,78 procenta vlastní drobní akcionáři (drží 12.469 kusů cenných papírů), odvedla do státního rozpočtu daně ve výši zhruba 1,98 miliardy korun. Z toho spotřební daň činí přibližně 1,46 miliardy korun, daň z příjmu 154 milionů korun a DPH 373 milionů korun. Stock Plzeň se na celkových loňských příjmech státu ze spotřební daně podílel 27 procenty.

Stock se 180 zaměstnanci loni investoval přes 53 milionů korun, především do výstavby nové administrativní budovy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK