Analytici: Ceny ropy zřejmě porostou dál nad 60 dolarů za barel

24.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. června (ČTK) - Ceny ropy po dosažení rekordní hranice 60 dolarů zřejmě budou pokračovat v dalším růstu. Benzin u českých čerpacích stanic by se tak mohl opakovaně přibližovat hranici 30 korun za litr. Vysoké ceny černého zlata by se ale neměly projevit ve výrazném zpomalení tempa růstu české ekonomiky, vyplývá z odpovědí analytiků, které ČTK oslovila.

"Vysoké ceny ropy se na zpomalení české ekonomiky výrazně neprojeví. Růst HDP v České republice táhnou zejména investice a na ně bude dopad vyšších cen ropy malý," uvedl analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. Dodal, že některé investice by do tuzemska mohly naopak zesílit. S tím, jak se bude zdražovat ropa, by totiž zahraniční firmy mohly začít hledat země, ve kterých ušetří výrobní náklady. A takovým státem by mohlo být Česko.

Ceny ropy nyní zřejmě po dosažení hranice 60 dolarů za barel porostou dál. "Z čistě psychologických důvodů se budou další investoři masově přidávat k započatému trendu a cena může vzrůst až na 64 nebo 65 dolarů za barel," domnívá se analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Podle ní se tak bude dál nafukovat jakási cenová bublina, která po čase přechodně splaskne.

"Podobných růstových vln následovaných poklesem můžeme do konce roku zažít ještě několik se všemi příslušnými dopady na cenu benzinu v ČR," dodala Šichtařová. Cena benzinu se tak podle ní může opakovaně přibližovat hranici 30 korun za litr. Dnes se podle údajů společnosti Webfarm prodává litr Naturalu 95 za průměrných 28,30 koruny. Nafta stojí 28,12 Kč.

K zahájení další vlny cenového růstu na ropném trhu přispějí podle Šichtařové například zprávy o náhlém poklesu amerických ropných zásob. "Obrovské obavy také panují mezi ropnými investory ze zpráv o jakékoli politické nestabilitě či stávkách v zemích produkujících ropu," uvedla analytička. S ropným trhem by také zahýbala zpráva o blížícím se hurikánu v USA, na což by ceny ropy podle ní reagovaly raketovým růstem.

Odhady společnosti Colosseum však signalizují, že by růst cen ropy měl být spíše omezený. "V příštím měsících nečekáme další silný růstový trend ceny ropy, spíše setrvání na vysokých úrovních přes 50 USD za barel a kolísání v širokém obchodním pásmu až 15 USD," poznamenal analytik Štěpán Pírko. Dodal, že pokud se tato předpověď potvrdí, neměla by cena benzinu překonat 30 korun za litr.

Cena ropy se ve čtvrtek poprvé v historii dostala na hranici 60 dolarů za barel. Od začátku roku tak surovina zdražila zhruba o 40 procent. Vzhůru ji žene silná poptávka po produktech z ropy. Rekordně vysoké ceny přitom zatím poptávku výrazněji neomezují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK