Šimonovský: Přestavba železničního uzlu Brno má začít do roka

24.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 24. června (ČTK) - Brzkému zahájení přestavby brněnského železničního uzlu už nestojí zřejmě nic v cestě. Po jednání zástupců pracovního grémia železničního projektu v Brně to řekl ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL). Stavět se má začít v první polovině roku 2006, jako první přijde na řadu vybudování odstavného nádraží. Stavba železničního uzlu má trvat asi deset let a má přijít na téměř 20 miliard korun.

Nový železniční uzel v jihomoravské metropoli je podle Šimonovského nutností. Má-li Brno být dopravním uzlem na budoucím koridoru spojujícím sever a jih Evropy, musí tomu přizpůsobit i železniční infrastrukturu."Stávající železniční uzel je 160 let starý a je v takovém stavu, že nelze obnovit," řekl ministr.

Zástupci ministerstva dopravy, Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC), vedení brněnské radnice a jihomoravského hejtmanství také posvětili další plán staveb. Po stavbě odstavného nádraží přijde v roce 2007 na řadu budování nového osobního vlakového nádraží, stavba další tří drážních a městských objektů a samotný železniční průjezd Brnem.

Podle Jiřího Mlynáře ze Stavební správy SŽDC v Olomouci by se celý projekt měl vejít do cenového limitu 19,8 miliardy korun. Ministerstvo dopravy se bude snažit sehnat peníze z evropských fondů a chystá i prezentaci přestavby uzlu ve Štrasburku. Město Brno již dříve slíbilo, že do nového železničního uzlu vloží tři miliardy korun, Jihomoravský kraj přislíbil miliardovou investici. Mlynář míní, že přestavba může stát i méně. Přesnější plán financování bude podle něj znám až na konci letošního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK