Koruna oslabila o osm haléřů na 29,91 Kč/EUR, k dolaru posílila

24.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. června (ČTK) - Česká měna v pátek oslabila o osm haléřů na 29,91 Kč za euro, kde stála po 17:00. K dolaru koruna naopak díky vývoji na eurodolarovém trhu zpevnila o tři haléře na závěrečných 24,75 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria.

"Dnešek opět z domova nepřinesl žádné zprávy, koruna tak sledovala dění v regionu, kde jsme viděli ztráty u všech měn," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Oslabování koruny nemá zjevné ekonomické příčiny, doplnila analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Po celý tento týden nebyly zveřejněny žádné nové, podstatné informace z ekonomiky a po celý další týden ani zveřejněny nebudou, upozornila Šichtařová. "Předpokládáme, že ani následující týden nový vítr do plachet devizovému trhu nepřinese," dodala. Koruna podle ní může na základě převážně technických faktorů mírně oslabit k 30,00 Kč/EUR nebo i nad tuto hranici.

Domácí měna bude minimálně do čtvrtka, kdy zasedá centrální banka, sledovat dění v regionu, míní Kvasnička. "Na jednání ČNB bychom se neměli dočkat překvapení. V souladu s trhem očekáváme, že úrokové sazby centrální banka nezmění. Jedinou neznámou je podle něj ohodnocení rizik vnějšího prostředí ze strany ČNB.

Výkyvy na eurodolarovém trhu způsobuje především nejistota ohledně dalšího vývoje v Evropské unii. Euro ráno k dolaru na určitou dobu oslabilo pod hranici 1,2 USD/EUR a dosáhlo tak desetiměsíčního minima. Během dne však společná evropská měna posílila na 1,208 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK