Drahá ropa srazila západoevropské akcie ze tříletých maxim

24.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 24. června (ČTK) - Západoevropské akcie v závěru týdne výrazně oslabily a jejich hlavní index přišel po propadu o 0,8 procenta o téměř všechny zisky z tohoto týdne. Burzy v západní Evropě srazily dolů rekordně vysoké ceny ropy, pohybující se v blízkosti 60 dolarů za barel. Drahá ropa vyvolává obavy o další vývoj ekonomiky, a tím i akcií.

Západoevropský index FTSEurofirst 300 v závěru klesl o 0,78 procenta na 1142 bodu. Předchozí tři dny stoupal v celkovém rozsahu 1,1 procenta na nová tříletá maxima a ve čtvrtek jeho dvouměsíční růst vyvrcholil výstupem až téměř k 1152 bodům. Užší index DJ Eurostoxx ztratil dnes téměř jedno procento.

Index je nyní téměř deset procent nad úrovní počátku roku. Drahá ropa však vyvolává obavy z dopadů zvýšených nákladů energie na řadu firem a celé ekonomiky, jak eurozóny, tak USA. Dnešní náladu na trzích zhoršily údaje, podle nichž americké zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby po odečtení kolísavé kategorie dopravních zařízení nečekaně klesly.

Zdražování energetických nákladů se dnes odrazilo v poklesu akcií chemických výrobců, leteckých přepravců i automobilek a jejich dodavatelů. Oslabovaly rovněž akcie výrobců počítačů, kde hrál roli pokles cen paměťových čipů a ztráta firmy Micron Technologies.

Rostly naopak tituly, jichž se výkyvy hospodářského cyklu tolik netýkají, především rozvodné podniky. Díky cenám ropy také sílily akcie ropných koncernů.

Před nepodloženým optimismem, který se odráží v dosavadním letošním růstu akcií, dnes varovala evropské investory investiční banka Morgan Stanley. Ta doporučila zajímat se spíše o "defenzivní" akcie jako telekomunikace nebo farmacii. Upozornila také, že klíčové ekonomické údaje ukazují na výrazné zpomalení růstu.

Závěrečné výsledky západoevropských burz:

Frankfurt (DAX) 4566,48 (- 1,32 pct),

Londýn (FTSE 100) 5079,00 (- 0,69 pct),

Paříž (CAC-40) 4199,87 (- 0,95 pct),

Západní Evropa (DJ Eurostoxx 50) 3161,00 (- 0,93 pct),

Západní Evropa (FTSEurofirst 300) 1141,87 (- 0,78 pct).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK