Právo: Cigarety zdraží zřejmě až na podzim

25.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. června (ČTK) - Přestože vyšší spotřební daň na tabákové výrobky, která má zdražit cigarety až o šest korun, začne platit už od 1. července, cigarety však zdraží zřejmě až od podzimu. Do té doby se budou doprodávat cigarety se starými kolky a za nynější ceny. Píše to deník Právo.

Finanční ředitel společnosti Imperial Tobacco Richard Vavřík uvedl, že tabákové firmy mohou až do konce června odebírat kolky se starými cenami. "Než začne výroba s novými kolky, potrvá to ještě nejméně dva měsíce. A protože zásoby u dodavatelů i prodejců cigaret budou opravdu velké, odhaduji, že za nové ceny se začne prodávat nejdříve v říjnu, možná až v listopadu," řekl Právu.

Výrobci nové ceny zatím přísně tají. Zdražit o šest korun, což by odpovídalo růstu spotřební daně, se vzhledem k cenové válce na trhu žádná z tabákových firem neodváží, uvádí Právo.

Novela zákona, která cigarety zdražovala, měla platit již od června. Poslanci však začátkem května posunuli její platnost o jeden měsíc. Odklad měl umožnit výrobcům a prodejcům dostatečnou přípravu na nová pravidla. Další zdražení, a to zhruba o sedm korun, mohou kuřáci očekávat od dubna příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK