Právo: Odvolání ředitele odboru MF bylo podle auditu oprávněné

25.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. června (ČTK) - Vnitřní audit na ministerstvu financí, který prošetřoval okolnosti vymáhání peruánského dluhu, prokázal, že odvolání ředitele odboru mezinárodních finančních vztahů Karla Ponocného bylo oprávněné. S odvoláním na výsledky auditu o tom informuje Právo. Podle auditorů je nyní na řadě policie, která již věc vyšetřuje.

Kvůli podvodu při vymáhání peruánského dluhu, v němž přišlo ministerstvo financí o víc než 40 milionů korun, rezignoval minulý týden náměstek ministra Ladislav Zelinka. Sám ministr Bohuslav Sobotka řekl tento týden Mladé frontě Dnes, že podvodu napomáhal někdo z ministerstva.

Peru splatilo koncem roku 1996 zbytek dluhu vůči ČR ve výši 1,5 milionu dolarů. Tato částka byla uložena u ČSOB, ministerstvo o ní ale oficiálně nevědělo, věděli o ní jen někteří úředníci MF a ČSOB. Zelinka minulý týden Právu řekl, že tento účet nikdy ministerstvu nepatřil. MF si pak najalo na vymáhání dluhu firmu Anper. Stát získal 2,3 milionu korun a firma Anper téměř 44 milionů.

ČSOB poskytla Právu své stanovisko, v němž uvádí, že v roce 1996 odprodala z příkazu státu rozhodující části pohledávek dvěma zahraničním investičním bankám. Kromě toho evidovala ČSOB na účtech peruánského dluhu 2,6 milionu dolarů přijatých z Peru a vykazovala je ministerstvu v pravidelných výkazech. Na základě instrukce ministerstva převedla ČSOB v červenci 2002 1,5 milionu dolarů na účet MF u jiné tuzemské banky. Žádné třetí straně peníze související s dluhem nepřevedla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK