Valná hromada Kotvy, jež měla rozhodovat o likvidaci, se nesešla

25.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. června (ČTK) - Řádná valná hromada akciové společnosti Kotva, která měla rozhodovat o případné likvidaci společnosti, se dnes vůbec nesešla. Řekl to generální ředitel firmy Richard Harazim. "Nepřišli rozhodující akcionáři, sešli se majitelé asi 0,3 procenta akcií," uvedl.

Během 14 dnů by se mělo sejít představenstvo společnosti a do šesti týdnů musí svolat novou valnou hromadu.

Akcionáři měli kromě běžné agendy rozhodovat, zda pokračovat v podnikatelské činnosti, nebo pověřit vedení firmy zahájením likvidace. Těžiště činnosti společnosti Kotva bylo ve správě dceřiných společností, které v minulosti vlastnily pražský obchodní dům. Letos v březnu ale obchodní dům Kotva koupil za více než 50 milionů eur (1,5 miliardy korun) irský Markland Holdings Limited.

Majoritním akcionářem a.s. Kotva je se zhruba 55procentním podílem kyperská společnost Forminster Enterprises Limited. Převod akcií včetně cenných papírů Kotvy z investičního fondu Trend na kyperskou firmu je považován za jeden z největších případů tunelování v české historii. Původní akcionáři Trendu tak přišli údajně o víc než miliardu korun.

Akcionáři fondu Trend míní, že likvidační zůstatek na jednu akcii Kotvy by se díky předchozímu prodeji aktiv mohl pohybovat kolem dvou tisíc korun. Předpokládají, že by se jim mohla vrátit adekvátní částka za dosud státním zastupitelstvím blokovaných 56 procent akcií Kotva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK