Až polovina z 19.000 tun v ČR ročně vylovených ryb jde na export

26.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. června (ČTK) - Produkce ryb v tuzemsku je v posledních letech poměrně stálá a v průměru se pohybuje kolem 19.000 tun ročně. Z celkového objemu se zhruba polovina vyváží, vyplývá z údajů ministerstva zemědělství. Dovoz se orientuje převážně na mořské ryby, korýše a mlže. Čeští spotřebitelé více konzumují právě mořské produkty a bilance zahraničního obchodu s rybami a rybími výrobky je proto záporná.

Rozhodující chovanou rybou je v Česku kapr. Další významnou skupinou jsou býložravé ryby, kam se řadí tolstolobici a také amur bílý. Dále se chovají ryby lososovité, zvláště pstruh duhový a siven americký. Rybníkáři nestačí krýt poptávku trhu po candátu obecném, štice obecné, sumci velkém a línu obecném.

Spotřeba sladkovodních ryb v ČR se dlouhodobě pohybuje kolem jednoho kilogramu na osobu a rok, což je nejméně z celé Evropy a čtvrtina oproti konzumaci mořských druhů. Do deseti let by se však měla zdvojnásobit. Velké rybářské podniky nyní připravují kampaň na propagaci masa českých kaprů a pstruhů, které je zdravé, lehce stravitelné a dietní. Řekl to Jaroslav Průcha, ředitel Klatovského rybářství, dvojky na českém trhu.

Rybářům vzrostla po vstupu země do EU konkurence především kvůli dovozu mořských ryb. Podle rybářů z Pohořelic proti dovozům ze třetích zemí chybí ochrana. Kapra, který je vyloženě středoevropskou rybou, vytlačuje podle jihočeských rybářů z domácího trhu průmyslově vyráběný losos, ale i pstruh. Zhruba polovinu produkce tak firmy vyvážejí za hranice, kde je po kaprech větší poptávka.

Na Vysočině rybářské podniky v posledních letech chov ryb snižují. Produkci v rybnících musí udržovat na takové úrovni, aby nevadila rekreantům ani ochráncům přírody. Rybáři proto začínají uvažovat o budování sádek, kde by mohli ryby chovat a krmit bez omezení. Rybářům škodí i chránění, ale mnohde přemnožení kormoráni a také vydry.

V tuzemsku je kolem 70 významnějších producentů ryb a dále několik set drobných chovatelů. V současnosti je v tuzemsku evidováno více než 24.000 rybníků o ploše 51,3 tisíce hektarů a jejich počet nepatrně roste.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK