MMR v Paroubkově éře vypsalo podivný tendr

27.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. června (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj vedené sociálním demokratem a nynějším premiérem Jiřím Paroubkem vypsalo tak nejasné podmínky veřejné soutěže na informační systémy, že s nadsázkou mohlo jako vítěze vybrat jakoukoli firmu. Píšou to pondělní Hospodářské noviny, podle kterých podmínky výběrového řízení nyní označil za netransparentní Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a zakázku zrušil.

Milionovou zakázku letos v únoru získala společnost spojená s rodinou dalšího politika ČSSD. Podle HN jde o firmu Tesco SW, kterou vede bratr bývalého místopředsedy ČSSD a olomouckého primátora Martina Tesaříka.

Antimonopolní úřad potvrdil, že podmínky soutěže umožňovaly vybrat vítěze, aniž bylo jasně řečeno, na základě jakých kritérií. Ministerstvo podle úřadu nedokázalo jednoznačně určit, jak mají nabídky firem vypadat. "To mohlo ovlivnit stanovení pořadí úspěšnosti nabídek," cituje deník z rozhodnutí úřadu.

Premiér Jiří Paroubek dnes chyby v zakázce podle HN připouští. Tvrdí ale, že šlo jen o formulační neobratnost, za kterou je navíc podle něj zodpovědná firma, již si resort na přípravu soutěže najal. "Neznamená to, že by se účastníkům měřilo dvojím metrem. Externí poradce nepostřehl, že určitý citlivý údaj - způsob výpočtu nabídkové ceny - je možné vyložit dvojím způsobem. Nejednalo se tedy o chybné nastavení parametrů, ale formulační neobratnost," citují HN premiéra. Předseda vlády tvrdí, že vazby vítěze tendru na špičky ČSSD nehrály roli. O tom, že firma Tesco SW dokonce loni sponzorovala vládní ČSSD, prý vůbec nevěděl, píšou.

Sporná zakázka se týká informačního systému, který ministerstvo používá při čerpání peněz z evropského Fondu soudržnosti, a resort měl na ni vyčleněno zhruba deset milionů korun. Do nyní zrušené soutěže se přihlásily původně tři firmy, jedna z neúspěšných si nakonec stěžovala antimonopolnímu úřadu a ten jí dal za pravdu.

Ministerstvo pro místní rozvoj nyní musí vypsat soutěž novou. Kromě toho zjišťuje, kdo přesně tedy při sestavování parametrů zakázky pochybil, píšou HN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK