ČSOB a ČKA definitivně ukončí spor o dluhy Banky Haná

27.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. června (ČTK) - Pět let po pádu IPB definitivně skončí spor, který po ní jako její nástupce zdědila ČSOB. Píšou to pondělní Lidové noviny, podle kterých ČSOB doplatí na konci července státní České finanční (ČF), která patří do skupiny České konsolidační agentury, téměř tři miliardy korun.

Příčinou sporu je dřívější účast Banky Haná ve stabilizačním programu, který vytvořila Česká národní banka na záchranu malých bank.

"Česká finanční očekává jako součást narovnání s ČSOB v souvislosti s Bankou Haná koncem července zhruba 2,6 miliardy korun," řekl LN mluvčí ČKA Jiří Pekárek. Zaplacení této sumy deníku potvrdil i Pavel Hejzlar z ČSOB.

ČSOB zaplatí ČKA miliardy na základě dohody z roku 2003, kterou se urovnal spor mezi bývalou IPB a Českou finanční, který vznikl již před pěti lety, připomínají LN. V rámci stabilizačního programu odkoupila Česká finanční problémové pohledávky od Banky Haná. Nejpozději po sedmi letech měla banka sporné pohledávky odkoupit zpět, čímž dostala čas na jejich vyřešení. V roce 1999 se však Banka Haná stala součástí IPB, která tehdy převzala závazky banky vůči České finanční. IPB zároveň dostala do své správy problémové úvěry Banky Haná, které ale dále vlastnila Česká finanční. Při ukončení stabilizačního programu by je IPB od ČF odkoupila. Na začátku roku 2000 ale IPB transakce s ČF zpochybnila a odmítla převzít pohledávky banky. Následovala žaloba ze strany ČF, po krachu IPB navíc spor přešel na ČSOB.

Ta v roce 2003 uzavřela s Českou finanční dohodu, v jejímž rámci se zavázala zaplatit České finanční 5,5 miliardy korun. První dvě splátky v celkové výši okolo tří miliard korun získala Česká finanční od ČSOB v loňském roce. Zbývající splátku získá Česká finanční za měsíc, píšou Lidové noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK