Akcie CME zahájily na burze růstem o 2,8 pct nad páteční Nasdaq

27.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. června (ČTK) - Akcie mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME) zahájily první obchodní den na pražské burze růstem. Před 10:00 stály na kurzu 1217 korun, což bylo o zhruba 2,8 procenta nad páteční závěrečnou cenou na americkém trhu Nasdaq. ČTK to zjistila na finančních serverech.

Objem obchodů za úvodní půlhodinu obchodování překročil 30 milionů korun, což bylo čtvrté místo mezi devíti emisemi na elitním trhu SPAD za Komerční bankou, ČEZ a Zentivou. Na Nasdaq skončily akcie CME v pátek 47,83 dolaru, v přepočtu asi 1184 korun.

CME na domácí trh vstoupila jako třetí firma za posledních 12 měsíců po primárním úpisu Zentivy a společnosti Orco, které se stejně jako CME rozhodla kótovat cenné papíry i na jiné burze. Současně jde o akcie třetí zahraniční firmy na trhu. Příchod CME experti většinou vítají, poněvadž se zvýší nabídka pro investory, navíc o dosud nezastoupené mediální odvětví.

CME kontroluje vedle nejsledovanější české televize Nova, která tvoří zhruba polovinu jejích tržeb, slovenskou Markízu a působí na Ukrajině, v Chorvatsku, ve Slovinsku a v Rumunsku. Analytici počítají s expanzí CME do dalších zemí v regionu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK