Koruna je klidná na 29,92 Kč/EUR, k dolaru mírně posílila

27.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. června (ČTK) - Obchodování s českou měnou je zcela klidné. Koruna se od rána drží kolem 29,92 Kč/EUR. Na statistické informace o důvěře českých podnikatelů v ekonomiku koruna nijak nereagovala, řekl analytik Komerční banky Vladimír Kvasnička. Vůči dolaru koruna zpevnila asi o 15 haléřů na 24,58 Kč/USD.

Podle Markéty Šichtařové ze společnosti Next Finance by se koruna v dalších dnech neměla příliš vzdálit od 30 korun za euro. Z domácí ekonomiky se neočekávají žádná důležitá data a koruna by tak měla sledovat vývoj na eurodolarovém trhu.

Ve čtvrtek bude Česká národní banka rozhodovat o nastavení úrokových sazeb, které letos již třikrát snížila. Podle analytiků se další pokles úroků nedá čekat a banka je ponechá na současné rekordně nízké úrovni 1,75 procenta. Podle Kvasničky však bude trh sledovat komentáře členů bankovní rady.

Tento týden bude o nastavení sazeb rozhodovat také americká centrální banka FED. Analytici předpokládají další zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu na 3,25 procenta. To by dále zvýšilo atraktivitu dolaru proti společné evropské měně. Sazby v eurozóně totiž činí jen dvě procenta a navíc se spekuluje o možnosti jejich dalšího snížení.

Šichtařová přesto očekává v červenci oslabení dolaru z dnešních hodnot kolem 1,21 USD/EUR na 1,24 až 1,25 USD/EUR. "Investoři opět začnou věnovat pozornost schodku zahraničního obchodu USA a nízkému přílivu kapitálu do USA," uvedla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK