Pražská burza dopoledne mírně ztratila, akcie CME rostly

27.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. června (ČTK) - Akciový trh pražské burzy dopoledne při nevýrazném zájmu investorů lehce oslabil, hlavně kvůli prodejům elektrárenské firmy ČEZ. Hlavní index PX 50 v půl dvanácté odepsal 0,13 procenta na 1200,2 bodu a užší index PX-D klesl o 0,06 procenta na 2941,6 bodu. Nově kótovaný titul Central European Media Enterprises (CME), který zatím není součástí indexů, vzrostl proti páteční ceně z amerického trhu Nasdaq zhruba o 2,5 procenta na 1215 korun.

V úvodních hodinách trh rostl díky nákupům cenných papírů Komerční banky a Zentivy, poté ovšem začali hrát prim na trhu prodejci a indexy se vydaly na cestu dolů, popisoval průběh Tomáš Karban z Wood & Company. Nejprodávanější ČEZ byl níže o 1,7 procenta na 465,9 koruny.

Akcie mediální společnosti CME, majitele tuzemské televize Nova či slovenské Markízy, podle očekávání vzbudily zájem. "Hlavně individuální investoři hodně kupují, zobchodovalo se 32 tisíc kusů," doplnil Karban. Emise CME byla s průběžným objemem takřka 40 milionů korun pátá z devíti akcií v prestižním systému burzy SPAD. Nejlepší ČEZ měl kontrakty nad čtvrt miliardy korun.

Výraznější obchody očekávali makléři u CME v odpoledních hodinách, kdy se souběžně bude obchodovat v Praze i na domovském trhu CME Nasdaq. To nastane od 15:30, kdy zahajuje Nasdaq, do 16:00, kdy zavírá pražský trh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK