BIS: Světová ekonomika letos dále poroste, hrozí jí rizika

27.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BASILEJ 27. června (ČTK) - Světová ekonomika letos zažije další rok nadprůměrného růstu kolem čtyř procent při nízké inflaci. Její zdraví však stále více ohrožují různá rizika v čele s neustále rostoucími cenami ropy, uvedla ve výroční zprávě Banka pro mezinárodní vyrovnávání plateb (BIS).

Světový hrubý domácí produkt by měl podle BIS letos růst o 3,9 procenta, méně než tempem 4,8 procenta z loňského roku, avšak rychleji, než byl průměr 90. let na 3,5 procenta. Světová inflace spotřebitelských cen se proti loňsku nepatrně sníží na 3,1 procenta.

Další růst cen ropy, která je nyní na rekordní úrovni kolem 60 dolarů za barel, by podle BIS mohl zasáhnout světový růst více, než se dosud předpokládá. Ekonomiky zatím výrazný růst cen komodit absorbovaly bez potíží s inflací nebo ekonomickým útlumem a finanční systémy jsou odolnější než dříve.

"Tento výjimečný výkon však doprovázel rostoucí pocit neklidu, že by to nemuselo vydržet," uvedla BIS ve zprávě vydané k 75. výročnímu zasedání instituce. Ta funguje jako poradce a fórum pro centrální banky předních průmyslových i rozvojových zemí.

Za další riziko BIS označila rostoucí nerovnováhy ve světové obchodní bilanci i platebních tocích a neschopnost řešit je. Tyto nerovnováhy se projevují ve vysokých amerických deficitech těchto bilancí, financovaných zčásti asijskými přebytky.

Řešit známé makroekonomické problémy by měly všechny hlavní světové mocnosti svým dílem. USA by měly snížit rozpočtový deficit a dále zvyšovat úrokové sazby. Čína musí uvolnit a revalvovat svou měnu a Evropa s Japonskem zase deregulovat domácí trhy práce a zboží. "Každý se musí nyní odhodlat k některým nepříjemným kompromisům, abychom se v budoucnu vyhnuli ještě nepříjemnějším alternativám," uvedla BIS.

Banka konstatovala, že potřebu změn si vynucují i rozsáhlé změny ve struktuře světové ekonomiky. Dalšími zdroji budoucích problémů se může stát explozivní růst levných úvěrů, pocházejících především z finančních trhů. Globalizace zároveň masivně zvýšila nabídku levného zboží a levná práce snížila inflační tlaky, zároveň však vyvolala znepokojivé požadavky na obchodní protekcionismus.

Tyto změny vytvářejí v globální ekonomice nové nejistoty, domnívá se BIS. Deflační tlaky se kvůli poklesu cen mohou stát v budoucnu stejně časté jako inflační tendence. Zvýšená a zpružněná nabídka úvěrů by mohla vytvořit podmínky pro častější střídání cyklu konjunktury a recese, což se podle BIS možná již odráží v nynějším celosvětovém růstu cen nemovitostí k bydlení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK